Autobuzele din Iaşi, dotate anti-accident. Sistemul este o investiţie de un milion de euro

0
Publicat:

Autobuzele din Iaşi vor fi dotate, în curând, cu sisteme ingenioase, menite să prevină coliziunile. Această investiţie ajunge la un milion de euro şi este posibilă datorită finanţării prin PNRR.

Autobuze Iaşi FOTO Primăria Municipiului Iaşi
Autobuze Iaşi FOTO Primăria Municipiului Iaşi

Primăria Municipiului Iaşi a anunţat că cererea de dotare cu Sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule destinate transportului public Iaşi a fost aprobată.

Aceasta a fost depusă în luna octombrie a anului 2022 şi viza nu mai puţin de 140 de vehicule. Astfel, acestea vor fi dotate cu sisteme ingenioase care vor ajuta la creşterea siguranţei în trafic, atât pentru pasageri cât şi pentru biciclişti sau pietoni. 

Cum funcţionează sistemul anti-coliziune

Conform informaţiilor oferite de municipalitate, acest sistem îi va avertiza pe conducătorii auto înainte de producerea unor coliziuni în trafic. Astfel, va fi redusă semnificativ rata accidentelor.

Pe cele 140 de autobuze, aflate în parcul Companiei de Transport Public Iaşi, vor fi montate camere de luat vederi şi radare cu rază medie, care scanează în timp real participanţii la trafic, pornind de la autovehicule până la motociclişti, biciclişti sau pietoni. În cazul detectării unui pericol de coliziune, sistemul va transmite alerge vizuale şi sonore, pentru a ajuta conducătorul să evite accidentul. 

Sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport, asociată unghiurilor moarte care pun reale probleme în trafic. Practic, va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor şi bicicliştilor care ajung în zona unghiurilor moarte. Toate dispozitivele sistemului sunt montate în aşa fel încât vizibilitatea conducătorilor auto nu este deloc obturată. Alertele sonore şi vizuale vor fi afişate pe display-ul dispozitivului montat la bordul autobuzului", transmit reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi.

Printre alertele emise de dispozitiv se numără: alerta de impact frontal cu un autovehicul, alerta de schimbare a benzii fără semnalizare, alerta de impact frontal cu un pieton sau cu un biciclist, alertă privind nepăstrarea distanţei optime faţă de autovehiculul din faţă, risc de coliziune stânga, dreapta şi unghiuri laterale. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite