Copiii născuţi prematur la Maternitatea Iași, îngrijiţi cu aparatură de ultima generaţie

0
Publicat:

Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie din Iaşi va avea parte de investiţii importante. Astfel, Consiliul Judeţean va aproba un proiect pentru Terapie Intensivă, în vederea finanţării acestuia prin PNRR.

Maternitatea Cuza Vodă Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Maternitatea Cuza Vodă Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Investiţia va veni, mai ales, în folosul copiilor născuţi prematur, întrucât statisticile arată că numărul acestora a crescut în ultimii ani.

Astfel, maternitatea din capitala Moldovei va fi dotată cu un ventilator neonatal cu volum garantat, un aparat de suport respirator non-invaziv, un incubator hibrid cu lampă de fototerapie, monitoare de funcţii vitale şi o staţie centrală de monitorizare, sistem hipotermic neonatal şi un echipament de monitorizare non invazivă a activităţii cerebrale. 

Câţi copii cu probleme se nasc, anual, la Maternitatea din Iași 

Conform statisticilor, la maternitatea Cuza Vodă se nasc, anual, peste o mie de copii cu probleme. Secţia de Terapie Intensivă neonatală, care este vizată de investiţiile menţionate, are 25 de paturi. Totodată, medicii vorbesc despre o creştere a numărului de copii care vin pe lume prematur. Astfel, aceştia au nevoie să fie îngrijiţi în cele mai bune condiţii.

Investiţia prin care se vor achiziţiona echipamentele de ultimă generaţie se ridică la suma de 4.976.265 de lei. Din acest total, Consiliul Judeţean Iaşi va contribui cu 10%. Totodată, la această sumă se adaugă şi 945.490 lei TVA.

Din totalul de aproximativ cinci milioane de lei, 1.294.410 lei vor fi folosiţi pentru screening iar pentru dotarea secţiilor de nou născuţi existente se va aloca suma de 3.681.855 lei.

„Consiliul Judeţean Iaşi se angajează să suporte 10% din valoarea totală a proiectului, reprezentând contribuţie proprie la cheltuielile eligibile. Pentru screening se va aloca suma de 129.441 lei plus TVA în timp ce pentru dotarea secţiilor de nou născuţi existente se va aloca suma de 368.185 lei, plus TVA", se arată în proiectul de hotărâre.

Maternitatea Cuza Vodă este un punct medical extrem de important pentru întreaga regiune a Moldovei. Astfel, de multe ori, la unitatea medicală ajung cazuri dificile din mai multe zone ale ţării.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite