Piața Unirii din Iași va fi modernizată. Aici se dansează Hora Unirii la 24 ianuarie

0
Publicat:

Piaţa Unirii din Iaşi va fi modernizată, anunță municipalitatea din capitala Moldovei. Acesta este locul-simbol pentru marea sărbătoare de la 24 ianuarie. Aici se dansează, prin tradiție, Hora Unirii.

Piata Unirii Iasi SURSĂ Arhiva Adevărul
Piata Unirii Iasi SURSĂ Arhiva Adevărul

Primăria Municipiului Iaşi a anunţat că a fost deja semnat ordinul de începere a contractului de proiectare, în valoare de 67.500 de lei şi că, în prezent, reabilitarea Pieţei Unirii este în fază de elaborare a documentanţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie. Conform informaţiilor apărute, proiectantul a fost informat că trebuie să păstreze aspectul arhitectural al zonei, care are o însemnătate imensă pentru Iaşi.

„Piaţa Unirii este un simbol nu doar pentru ieşeni, ci pentru întreaga Românie, date fiind evenimentele atât de importante care s-au petrecut aici. De aceea, am cerut proiectantului să ţină cont de toate aspectele cultural-istorice ale Pieţei Unirii, atât în ceea ce priveşte pavimentul, mozaicul, ansamblul statuar al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi spaţiile verzi. În acelaş timp, proiectul de reabilitare trebuie să fie unul integral, ca punte de legătură între Pietonalul Lăpuşneanu şi Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Cum va arăta Piaţa Unirii din Iaşi

Conform informaţiilor oferite de primărie, în planul existent pentru Piaţa Unirii se regăsesc mai multe aspecte importante. Astfel, va fi refăcut mozaicul existent şi vor fi reabilitate cele trei fântâni şi ansamblul statuar al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Totodată, se ia în considerare montarea unui mobilier urban interactiv care să respecte linia clasică, dar care să aibă dotări moderne, precum wi-fi, jardiniere, bănci cu posibilitatea încărcării dispozitivelor de comunicare alimentate cu panouri solare sau iluminat stradal modern. 

„Vreau să fie clar pentru toată lumea: după reabilitare şi modernizare, Piaţa Unirii îşi va păstra în integralitea sa caracterul public, cu imposibilitatea înstrăinării vreunui metru pătrat către alte entităţi. Nu vor fi compromise, sub nicio formă, activităţile socio-culturale care se desfăşoară în zona respectivă. Piaţa Unirii din Iaşi trebuie să rămână un simbol pentru România", a adăugat Mihai Chirica referindu-se la marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite