Elevii unui mare colegiu din Iaşi, evacuaţi. Clădirea istorică prezintă risc seismic ridicat

0
Publicat:

Elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu" din Iaşi au fost evacuaţi din clădirea aflată în dealul Copou. Acest lucru se întâmplă pentru că unitatea de învăţământ prezintă risc seismic ridicat.

Colegiul Vasile Lupu Iasi
Colegiul Vasile Lupu Iasi

Pe lângă această unitate de învăţământ şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Al. I. Cuza" se încadrează în clasa de risc seismic l. În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România de către unităţile de învăţământ, au fost identificate 39 de clădiri care sunt încadrate în această clasă de risc seismic. Din acest total, 21 sunt utilizate în prezent. Un număr de 15 clădiri au destinaţia de săli de clasă şi laboratoare, în timp ce şase clădiri au alte destinaţii.

Elevii vor învăţa în alte şcoli până la soluţionarea problemei

În acest context, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să identifice soluţii pentru rezolvarea problemei. Astfel, elevii Colegiului Pedagogic din Iaşi vor învăţa, începând de luni, în program de după-amiază, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară, la Seminarul Teologic Ortodox şi la Liceul cu Program Sportiv Iaşi. 

Instituţiile de învăţământ care prezintă risc seismic ridiccat vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, printr-un progra guvernamental. Inspectoratele şcolare au fost deja informate în legătură cu expertiza tehnică a clădirilor cu destinaţia unităţi sau instituţii de învăţământ construite înainte de 1978, care trebuie încheiate până pe 1 iunie 2026.

80% dintre grădiniţele din Iaşi reprezintă un pericol

Peste 80% din grădiniţele din Iaşi trebuie să fie expertizate de urgenţă. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, după un control mai amănunţit, care a vizat unităţile frecventate de preşcolari.

Astfel, inspectorii au analizat situaţia din întreg judeţul Iaşi, iar cele mai multe nereguli au fost identificate pe raza municipiului Iaşi. În această situaţie s-a decis ca pentru 80% dintre clădiri să fie dispusă măsura expertizării tehnice în regim de urgenţă.

Astfel, proprietarul clădirilor, în speţă Primăria Municipiului Iaşi, trebuie să pună în aplicare cât mai repede această decizie. Conform ISC, există numeroase probleme de siguranţă şi stabilitate. Municipalitatea are responsabilitatea legală ca, periodic, să întocmească rapoarte pentru clădirile pe care le deţin, urmărind în special comportamentul acestora în timp. 

Chiar dacă ISC a constatat mai multe nereguli în timpul controalelor, nu au putut fi aplicate sancţiuni. Acest lucru s-a întâmplat pentru că intervenise prescripţia contravenţiei. Singurul lucru pe care ISC a putut să îl facă a fost să se dispună măsuri care trebuie îndeplinite urgent de către primărie. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite