Transportul electric, prioritate într-un mare oraș al țării. Zeci de autobuze și stații de încărcare au fost deja achiziționate

0
Publicat:

Transportul în comun din municipiul Iași devine tot mai „verde”. În capitala Moldovei au fost aduse zeci de autobuze electrice și stații de încărcare, dar și tramvaie noi, care circulă deja pe străzile orașului.

Autobuze electrice Iași
Autobuze electrice Iași

Recent, Compania de Transport Public Iași a anunțat achiziția mai multor stații de încărcare, care au fost montate și puse în funcțiune în garajul din zona Tudor Vladimirescu.

Transportul electric, prioritate într-un mare oraș al țării

Compania de Transport Public Iași a anunțat că a montat deja 50 de stații de încărcare pentru autobuzele electrice care circulă pe străzile orașului. Pe lângă acestea, vor mai fi instalate altele șapte, cu încărcare rapidă.

În prezent, în Iași circulă 44 de autobuze electrice.

În acest moment, avem 44 de stații de încărcare lentă și șase de încărcare rapidă la garajul din Tudor Vladimirescu. Urmează să mai montăm și, în Copou, capăt Dacia și la Tehnopolis, alte stații de încărcare rapidă. Durează cam 30 de minute ca un autobuz să fie încărcat complet. Deocamdată lucrăm cu ele pe un schimb, bateria are o autonomie undeva la 140 km. Este recomandat ca la 3-4 încărcări rapide să se facă una lentă, ca să echilibreze bateria. La o stație de încărcare lentă durează undeva la 4 ore. Acum avem 44 de autobuze electrice, le așteptăm și pe următoarele. Acum este cea mai bună perioadă pentru noi, nu trebuie să folosim nici sistemul de căldură, nici aerul condiționat, deci avem eficiență maximă”, a precizat Dan Suciu, șeful secției 1 CTP, din Tudor Vladimirescu, conform bzi.ro

Continuă achiziția de autobuze și tramvaie

Primăria Municipiului Iași a anunțat că investițiile în transportul în comun vor continua. Astfel, pe străzile orașului își vor face apariția încă 26 de autobuze electrice dar și 18 tramvaie noi, pentru modernizarea flotei Companiei de Transport în comun.

Totodată, reprezentanții CTP Iași susțin că autobuzele electrice sunt și mai eficiente din punct de vedere financiar.

Deja s-a făcut un calcul preliminar, nu știu exact sumele, dar pentru un autobuz normal se cheltuie undeva la 3 lei pentru combustibil pe kilometru, la cel electric cheltuim 2 lei. Ca eficiență, sunt foarte bune, urmează să le exploatăm la scară largă de acum. Seara, garajul nostru este plin de autobuze și le punem la încărcare lentă. Reprezentantul de la Solaris vine constant și verifică vehiculele, mai pot apărea mici probleme de soft sau la partea electrică, însă nimic grav. Trebuie să vă spun că parcul auto arată mult mai bine acum, cu mulți ani în urmă ne bucuram când primeam câte cinci sau șase autobuze secondhand”, a adăugat Dan Suciu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite