Iașiul continuă modernizarea transportului în comun. Investiții mari în tramvaie și autobuze electrice

0
Publicat:

Iașiul continuă investițiile în transportul public. Astfel, în capitala Moldovei vor ajunge mai multe tramvaie noi dar și autobuze electrice.

Autobuze electrice Iași SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iași
Autobuze electrice Iași SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iași

Investițiile care vor fi făcute sunt unele importante pentru oraș și vizează creșterea numărului de mijloace de transport moderne, care nu poluează. 

Câte tramvaie noi va mai primi Iașiul

Până pe 30 iunie, Primăria Municipiului Iași așteaptă oferte la o licitație organizată pentru achiziția a 18 tramvaie noi. Finanțarea este asigurată Finanțarea este asigurată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 10 „Fondul Local”, proiectul realizat de municipalitate având o valoare de 177.217.200 lei, fără TVA (210.888.468,00 lei, cu TVA), respectiv circa 42,7 milioane de euro. Tramvaiele vor avea lungimea de circa 22 de metri, minim 135 locuri, din care minim 30 pe scaune, minim cinci locuri accesibile pentru persoane cu dizabilități și toate dotările moderne, precum aer condiționat, instalație de încălzire, sistem de supraveghere și audio-video, panouri LED, echipamente Wi-Fi, sistem GPS și sistem de avertizare la coliziune. Investiția trebuie să fie implementată și realizată până la data de 30 iunie 2026.

Autobuzele electrice, o altă investiție importantă pentru oraș

Conform municipalității, transportul în comun din capitala Moldovei tinde să devină ,,verde". Astfel, în oraș au sosit deja primele autobuze electrice, care au fost puse în circulație. Tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, primăria va mai achiziționa încă 25 autobuze electrice. Acestea trebuie să aibă o lungime de 10 metri. Totodată, autoritățile vor să cumpere și 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului se ridică la 14.3 milioane de euro. 

Benzile deditate transportului în comun încurajează ieșenii să folosească transportul public

În municipiul Iași au fost delimitate două benzi dedicate transportului în comun. Astfel, pe Șoseaua Nicolina și pe Bulevardul Nicolae Iorga, călătorii pot beneficia de transport rapid. Municipalitatea susține că această inițiativă este una benefică și că rezultatele au început să se vadă.

,,Benzile separate pentru tramvaie și autobuze sunt menite să atragă călătorii. Astfel, aceștia se pot deplasa rapid cu transportul în comun iar rezultatele deja se văd", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite