Turcii câștigă un nou contract la Iași. Vor aduce autobuze electrice în capitala Moldovei

0
Publicat:

Iașiul va avea încă 25 de autobuze electrice pe străzi. Și de data aceasta, contractul va fi câștigat tot de o firmă din Turcia, ce a mai adus mijloace de transport în comun în oraș.

Autobuze electrice Iași SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iași
Autobuze electrice Iași SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iași

Autobuzele electrice vor fi achiziționate de către Primăria Municipiului Iași cu banii PNRR, iar municipalitatea a primit două oferte la licitația pe care a organizată, ambele de la societăți cu acționari din Turcia.

Companiile care au depus ofertele au mai adus autobuze și tramvaie în Iași

Cele două societăți care au depus oferte la licitația organizată de primărie sunt Anadolu și Bozankaya. Acestea nu sunt străine de contracte cu Iașiul.

Anadolu a furnizat, în urmă cu aproximativ șapte ani, autobuzele ISUZU achiziționate de primărie cu bani împrumutați.

Totodată, Bozankaya a adus în Iași 16 tramvaie noi, cumpărate cu ajutorul fondurilor europene.

Acum, cele două companii se bat pentru a aduce în oraș 25 de autobuze electrice, cu o valoare estimată de aproximativ 60 de milioane de lei, fără TVA, în cadrul unui proiect de finanțare PNRR.

Pe lângă aceste vehicule, contractul mai cuprinde și montarea de stații de încărcare lente, 25 la numări, și opt stații de încărcare rapidă.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 50 de persoane, din care minim 24 de persoane pe scaun.

Durata minimă de funcționare a vehiculelor este de 15 de ani, iar durata de utilizare fără reparație generală este de minimum 8 ani. Durata de utilizare a bateriilor electrice trebuie să fie de minimum 5 ani, conform specificațiilor tehnice.

Ofertele depuse de Anadolu și Bozankaya vor fi evaluate până la finalul lunii septembrie 2023, iar contractul de furnizare ar putea fi semnat în cursul lunii octombrie.

În prezent, parcul auto al CTP cuprinde 44 de autobuze electrice. Un număr de 20 dintre acestea au fost livrate de Solaris, din Polonia, și 24 de vehicule au fost furnizate de BMC Truck & Bus, din România.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite