125 de ani de transport electric în Iaşi. Noile tramvaie şi autobuze electrice au străbătut întreg oraşul

0
Publicat:

Sărbătoare importantă pentru transportul în comun din Iaşi. La finalul acestei săptămâni s-au împlinit nu mai puţin de 125 de ani de transport electric în capitala Moldovei iar autorităţile au organizat câteva evenimente importante pentru marcarea acestei zile.

Autobuz electric Solaris Iaşi SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iaşi
Autobuz electric Solaris Iaşi SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iaşi

Printre acestea s-a numărat şi o paradă impresionantă, la care au participat mijloacele de transport în comun din oraş.

Tramvaiele şi autobuzele electrice au participat la paradă

În contextul împlinirii a 125 de transport electric la Iaşi, Primăria şi Compania de Transport Public au scos pe străzi ultimele achiziţii în materie de transport electric, autobuzi şi tramvaie moderne, sigure şi ecologice.

Astfel, pe data de 11 iunie, tramvaiele PESA şi Bozankaya dar şi autobuzele Solaris au străbătut oraşul celor şapte coline, într-o paradă cu plecări simultane din capăt CUG, respectiv din Copou. La ora 12.00, coloanele s-au întâlnit în faţa Palatului Culturii, unde au fost admirate de către trecători. 

Iaşul investeşte în continuare în transportul public

Primăria Municipiului Iaşi a reuşit să atragă fonduri importante, cu ajutorul cărora transportul public a fost modernizat. Astfel, graţie acestor bani, ieşenii au la dispoziţie 16 tramvaie PESA, 16 tramvaie Bozankaya şi 20 de autobuze electrice Solaris. Totodată, în capitala Moldovei mai sunt aşteptate alte 24 de autobuze electrice, în valoare de 64.9 milioane de lei. Acestea urmează să fie livrate până la finalul acestui an, prin intermediul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. 

,,Graţie fondurilor europene câştigate prin POR şi PNRR, oraşul nostru va avea 119 mijloace de transport eletrice, fiind vorba despre 50 de tramvaie şi 69 de autobuze. Valoarea totală a acestora este de circa 744 milioane de lei. Toate aceste investiţii fac parte din programul nostru de modernizare a transportului public şi din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern şi inteligent", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Ieşenii, mulţumiţi de noile mijloace de transport în comun

Ieşenii care au asistat la parada mijloacelor de transport în comun şi-au manifestat mulţumirea faţă de noile tramvaie şi autobuze. Cu toate acestea, ei speră ca acestea să fie îngrijire corespunzător, atât de călători cât şi de Compania de Transport Public, pentru a putea fi folosite cât mai mult timp.

,,Tramvaiele şi autobuzele arată foarte bine, sunt frumoase şi moderne. Este important să avem transport electric pentru că oricum suntem unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Măcar aşa am putea face să mai scădem poluarea. Totodată, sper că ele vor fi îngrijite, atât de călători cât şi de reprezentanţii Companiei de Transport în Comun", a precizat un ieşean, prezent în centrul oraşului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite