Lucruri puțin știute despre Iaşi. Câteva curiozităţi care fac din capitala Moldovei un obiectiv turistic important

0
Publicat:

Municipiul Iaşi este considerat de foarte multe persoane printre cele mai frumoase din România. Obiectivele turistice, arhitectura clădirilor istorice şi impresionantele lăcaşuri de cult fac din Iaşi o adevărată capitală culturală.

Palatul Culturii Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Palatul Culturii Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, datorită acestor lucruri, nu este de mirare că Iaşiul a devenit şi o importantă atracţie turistică a României. Cu toate acestea, înainte de a te decide să petreci câteva zile în oraşul celor şapte coline, ar fi bine să cunoşti câteva curiozităţi foarte importante despre acesta. 

În primul rând, ieşenii se mândresc cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1860 şi este, de atunci, una dintre cele mai prestigioase instituţii din ţară.

Primul teatru naţional şi prima grădina botanică din România

Iaşul se mândreşte cu o frumoasă Grădină Botanică, aceasta fiind prima de acest fel din România. Grădina Botanică din Iaşi a fost înfiinţată de către naturalistul Anastasie Fătu şi a rămas, până astăzi, cea mai mare grădină botanică din ţară. Totodată, aceasta este considerată şi una dintre cele mai mari şi frumoase din Europa.

La Grădina Botanică din Iaşi putem găsi şi un complex format din 12 sere, fiecare ocupându-se de un anumit aspect din flora și vegetația lumii: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale sau flori ornamentale, existând 36 soiuri de azalee şi 469 soiuri de crizanteme. Dacă te decizi să vizitezi Iaşul în luna februarie sau în octombrie, trebuie neapărat să vezi renumitele expoziţii de azalee şi crizanteme, care atrag un număr mare de vizitatori.

Tot în Iaşi a fost înfiinţat şi primul teatru naţional din România. Este vorba despre Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, care a fost inaugurat pe data de 1 decembrie 1896. Tot în acea zi a fost inaugurată şi uzina electrică a teatrului, acest moment reprezentând începutul iluminatului electric în Iaşi. 

Alte curiozităţi despre Iaşi

Atunci când alegi să vizitezi Iaşul este bine să tragi o fugă şi la Bojdeuca lui Ion Creangă. Aceasta este primul muzeu memorial literar din România, fiind inaugurat la data de 15 aprilie 1918.

Totodată, un alt lucru important pentru oraşul Iaşi este că aici a fost pus în scenă primul spectacol muzical în limba română. Este vorba despre Cantata pastorală sau Serbarea păstorilor moldoveni, de Gheorghe Asachi.

De multe ori auzim că Iaşul este numit şi oraşul celor şapte coline. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că este amplasat între dealurile Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite