VIDEO Mesaj disperat pentru politicieni din satele devastate: „Suntem distruşi şi speriaţi. Lăsaţi pozele şi promisiunile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Prefectura Hunedoara.
FOTO: Prefectura Hunedoara.

Un mesaj disperat le-au transmis localnicii satelor devastate de inundaţii politicienilor care i-au vizitat în ultimele zile.

Aproape 300 de gospodării au fost inundate în localităţile comunei Vaţa de Jos, din bazinul Crişului Alb.

GALERIE FOTO

Politicienii au „defilat” în ultimele zile în satele cu străzi şi gospodării înfundate de aluviuni şi devastate de furia apelor şi le-au promis localnicilor că le vor oferi ajutorul. După plecarea acestora, oamenii s-au simţit abandonaţi, iar unii dintre ei se tem că ploile necontenite vor produce alte dezastre.

„Plouă iar.... plouă peste oamenii distruşi de inundaţiile care au avut loc în noaptea de joi spre vineri iar valea creşte din nou. Mulţi ne-am chinuit să ne reluăm viaţa de dinaintea dezastrului care s-a năpăstuit asupra noastră şi am muncit necontenit să revenim la normal, distruşi, speriaţi, obosiţi am făcut eforturi să ne reluăm viaţa de zi cu zi în timp ce autorităţile stau cu mâinile în sân. La 4 zile de la dezastru, astăzi pe Valea Basarabasa – Prăvăleni – Ciungani, niciun utilaj care să decolmateze valea care în multe locuri este la nivel cu drumul sau cu ce a mai rămas din el, iar codul portocaliu este în vigoare până mâine. Nu e niciun utilaj care să cureţe ceea ce a adus apa, nimeni nu face nimic. Nedecolmatarea văii la timp poate avea un efect devastator asupra noastră. P. S. Stimate autorităţi lăsaţi pozele şi promisiunile şi faceţi ceva. Fapte nu vorbe. Aduceţi utilaje la faţa locului şi atunci vom crede că vă pasă de noi. Până atunci permiteţi-ne să ne considerăm simple jucării în scopul dumneavoastră electoral”, a fost mesajul Loredanei Dragoş, o localnică din Ciungani.


Selfie în mijlocul dezastrului
În 20 iunie, Prefectura Judeţului Hunedoara informa că în zona comunei Vaţa de Jos, autorităţile le-au oferit ajutor localnicilor afectaţi de inundaţii. Prefectul însoţiţi de mai mulţi politicieni au vizitat zona calamitată, au oferit promisiuni şi s-au întors cu fotografii.

„Astăzi, sub coordonarea prefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, au continuat acţiunile de înlăturare a efectelor negative înregistrate în zona Vaţa de Jos ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în noaptea de 18 spre 19 iunie 2020. Echipa a evaluat pagubele produse şi a fost prezentă în mai multe gospodării pentru a rezolva cele mai urgente solicitări ale persoanelor afectate din satele Basarabasa, Prăvăleni şi Ciungani. Totodată, efective mărite ale ISU Hunedoara, conduse de inspectorul şef col. Viorel Demean au continuat misiunile de evacuare a apei din gospodării, au distribuit apă potabilă şi au participat împreună cu lucrători ai Apelor Române la degajarea aluviunilor de pe căile rutiere. Prefectul Vasilică Potecă i-a asigurat pe oamenii din zona calamitată că Instituţia Prefectului şi Secretariatul de stat condus de Vetuţa Stănescu, împreună cu alte ministere şi cu premierul Ludovic Orban vor aloca importante sume de bani pentru sprijinul locuitorilor afectaţi de inundaţii şi pentru refacerea drumurilor distruse de viitură”, informa Prefectura Judeţului Hunedoara.

inundatiihd vata

Aproape 300 de gospodării afectate
Şi şefii Consiliului Judeţean Hunedoara s-au arătat „mişcaţi” de suferinţa localnicilor din Vaţa de Jos. S-au fotografiat alături de localnicii năpăstuiţi şi le-au oferit „cuvinte de încurajare”.

„Ploile torenţiale din ultimele ore au făcut prăpăd în mai multe zone din judeţul Hunedoara. Viiturile au afectat sute de familii care au rămas fără animale, fără resurse şi ale căror gospodării au fost aproape luate de apele învolburate. În această dimineaţă, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, şi deputaţii de Hunedoara Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero au ajuns cu apă şi hrană în comuna Vaţa de Jos, localitate greu încercată după ploile torenţiale de azi noapte. Şi Episcopia Devei şi Hunedoarei se implică pentru sprijinirea familiilor sinistrate. Conducerea CJ Hunedoara a dispus măsuri de verificare a pagubelor produse şi de înlăturare în cel mai scurt timp a efectelor inundaţiilor”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara, în 19 iunie.

inundatiihd vata

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Judeţului Hunedoara, în urma unei viituri puternice produsă în noaptea de joi spre vineri pe cursul de apă Prăvăleni, pe teritoriul comunei Vaţa de Jos, au fost inundate 295 de gospodării, câteva zeci de hectare de culturi agricole, 5 locuinţe au fost avariate iar Drumul Comunal DC 173 a fost blocat din cauza aluviunilor şi a ruperii pe mai multe porţiuni, izolând satul Ciungani. Apele au provocat pagube însemnate şi în satele Prihodiste, Luncşoara, Visca, Târnava de Criş, Valea Poienii şi Vorţa, din nordul judeţului.


Mai puteţi citi şi:

Inundaţiile au blocat traficul feroviar în zona Bradului. Un sector de 12 kilometri este afectat de aluviuni

Ploile au făcut ravagii în Ţara Haţegului şi Ţara Zarandului. Sute de gospodării şi drumuri inundate

Drum judeţean din munţi devastat de torenţi. Pagubele produse de vremea rea în judeţul Hunedoara

VIDEO Efectele devastatoare ale furiei apelor. Lacuri inundate cu gunoaie, zeci de arbori luaţi de viituri

Bilanţul dezastrului produs de ape în judeţul Hunedoara: peste 20 de localităţi au fost inundate

VIDEO Prăpăd în Călan şi în satele de pe Strei. „Am ancorat maşina cu sfori să nu fie luată de ape”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite