VIDEO Efectele devastatoare ale furiei apelor. Lacuri inundate cu gunoaie, zeci de arbori luaţi de viituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un firicel de apă din Călan, transformat total în ultimele ore.
Un firicel de apă din Călan, transformat total în ultimele ore.

Efectele devastatoare ale furiei apelor, pe Valea Streiului: zeci de arbori au fost doborâţi de viituri, zeci de gospodării au fost inundate, iar un lac de acumulare a fost inundat cu gunoaie.

Ploile intense din noaptea de marţi spre miercuri şi-au făcut resimţite efectele asupra comunităţilor de pe Valea Streiului, dar şi asupra mediului.

GALERIE FOTO

Lacul de acumulare de la Subcetate (Covragiu) înfiinţat la începutul anului 2000, odată cu construcţia barajului hidrocentralei Subcetate, parte a Amenajării hidroenergetice Strei s-a transformat, miercuri, într-o întindere de apă tulbure, acoperită cu gunoaie plutitoare.

Pe luciul apei nu s-au mai oglindit vârfurile masivului Retezat, aşa cum se întâmplă în zilele senine, ci s-a format o pojghiţă de aluviuni şi deşeuri, purtată alene spre gurile de vărsare ale barajului de pe Strei.


În Călan, pâraiele care izvorăsc din munţi şi se revarsă în Strei, pe raza oraşului şi a satelor învecinate, au ajuns în urma ploilor la un nivel periculos pentru localnici. Miercuri, oamenii din Călan, Grind, Streisângeorgiu, Băţălar, Crişeni, Chitid, Boşorod, Grid şi Strei-Săcel au privit cu îngrijorare cum străzile, terenurile şi curţile le-au fost inundate. Viiturile formate pe apele ce cobară spre Strei au smuls zeci de copaci din rădăcini şi i-au purtat în vâltorile lor până aproape de vărsarea în râu. Localnicii susţin că nu au mai văzut de mult timp o astfel de manifestare a forţelor naturii.


„Până la ora 14.00 au fost efectuate intervenţii la 90 de gospodării din zona Călan, 60 gospodării din zona Orăştie – Orăştioara. De asemenea s-a constatat că fost distrusă de ape o porţiune a Drumului Comunal 56 – localitatea Grind aparţinătoare oraşului Călan. În prezent, la nivelul ISU Hunedoara, pentru înlăturarea efectelor negative înregistrate ca urmare a manifestării fenomenelor hidro – meteorologice periculoase sunt angrenate mai multe forţe şi mijloace tehnice: autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autocamioane de intervenţie, microbuze, autospeciale primă intervenţie, motopompe transportabile, motopompe remorcabile precum şi 118 ofiţeri şi subofiţeri”, a informat Prefectura judeţului Hunedoara.


Inundaţii în satul Chitid, învecinat oraşului Călan. Video: Roxana Larisa Balogh

inundatiihd



Potrivit meteorologilor, judeţul Hunedoara va fi şi în următoarele ore sub incidenţa avertizărilor hidrologice.

inundatiihd
inundatiihd

Mai puteţi citi şi:

Bilanţul dezastrului produs de ape în judeţul Hunedoara: peste 20 de localităţi au fost inundate

VIDEO Prăpăd în Călan şi în satele de pe Strei. „Am ancorat maşina cu sfori să nu fie luată de ape”

Pericol de inundaţii în zonele afluenţilor râurilor Strei şi Mureş. Alerta primită de localnici

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite