Stejarul secular de pe vremea lui Ștefan cel Mare, protejat de toți localnicii: „Este o mândrie” FOTO

0
Publicat:

Stejarul se află în comuna Valea Mărului, iar sătenii îi spun „Stejarul arcaşilor” sau „Moș Stejarul”. Primarul localității a făcut cercetări și a aflat că vârsta arborelui este de 552 de ani, fiind „ultimul stejar din codrii ştefănieni, din vremea lui Ştefan cel Mare”. 

Stejarul secular de pe vremea lui Ștefan cel Mare Foto: Primăria Valea Mărului
Stejarul secular de pe vremea lui Ștefan cel Mare Foto: Primăria Valea Mărului

Bătrânul stejar are o înălțime de 22 de metri, circumferința tulpinii este de 5,5 metri, iar grosimea scoarței de 35 mm. Primarul comunei Valea Mărului, Florin-Virgil Doca, spune că „acest stejar de pe vremea lui Ștefan cel Mare este un simbol și un reper al localității”, motiv pentru care a început demersurile ca el să fie declarat „monument al naturii, să fie protejat de lege”. 

Totodată, primarul a vorbit oamenilor despre importanța stejarului și i-a îndemnat să-l ocrotească.

„Eu l-am popularizat foarte mult și am făcut apel la oameni, ca să-l protejeze. Localnicii îl respectă, este iubit și este o mândrie pentru noi toți, pentru Valea Mărului. Multă lume a aflat povestea lui și vine să-l vadă, să facă poze cu el. Este mândria noastră și trebuie să avem grijă de el. Eu merg cam la trei săptămâni să-l văd și să stau de vorbă cu el”, spune primarul comunei Valea Mărului, Florin-Virgil Doca.

Localnicii nu doar îl protejează, ci vin deseori să se reculeagă lângă bătrânul stejar. Unii vin să facă poze, alții să întindă hore în jurul mărețului stejar. 

Povestea stejarului o aflăm și de pe prima pagină a site-ului localității: „A fost odată ca niciodată un stejar bătrân care trăia chiar la mijlocul unei văi întinse ce se cheamă Ger. Călător prin istorie, de bătrân ce era nici nu mai ştia câţi ani are. Braţele-i erau noduroase, iar coaja în care era îmbrăcat era aspră şi pe ici, pe colo, cârpită pentru că vijeliile pe care le înfruntase de-a lungul vremurilor au smuls câte o bucată din ea.

Atât de bătrân e Stejarul că toată lumea îi zice Moș Stejarul și mîndru-i de asta! (...)Semeț îi stejarul Robur și numele i s-a pierdut în ale vremii scurgere, unii zic că îi Stejarul lui Pichiu, alții mai citiți în ale istoriei cărți, l-au numit al Arcașilor Stejar și l-au trecut reper pe hărțile vechi. Sigur este faptul că, din Codrii Vechi ai Măriei Sale – Ștefan cel Mare –domn al Moldovei, el străjer a fost aici și multe a văzut”. 

Stejarul este un simbol al comunei FOTO: Primăria Valea Mărului
Stejarul este un simbol al comunei FOTO: Primăria Valea Mărului

Deși este extrem de viguros, bătrânul stejar de cinci secole are nevoie și de câteva îngrijiri speciale, întrucât „de la 2 metri înălțime de la sol, tulpina prezintă găuri în  scoarță și lemn, precum și rumeguș specific atacului produs asupra lemnului de către gândacii croitori”, se arată în documentele Primăriei. 

Stejarul este din vremea lui Ștefan cel Mare FOTO: Virgil Doca/Facebook
Stejarul este din vremea lui Ștefan cel Mare FOTO: Virgil Doca/Facebook
GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite