Rector interimar la Universitatea din Galați după scandalul de la ultimele alegeri

0
Publicat:

Senatul universitar al Universității „Dunărea de Jos” l-a desemnat pe profesorul universitar Daniela-Laura Buruiană în funcția de rector interimar, pentru o perioadă de până la trei luni, până la organizarea de noi alegeri.

Profesorul universitar Daniela-Laura Buruiană FOTO UGAL
Profesorul universitar Daniela-Laura Buruiană FOTO UGAL

Senatul universitar al Universității „Dunărea de Jos”, întrunit în ședință extraordinară, în plen, pe 20 februarie 2024, la care au participat 82 dintre cei 92 de senatori, a decis desemnarea profesorului universitar Daniela-Laura Buruiană, pentru asigurarea interimatului funcției de rector al Universității până la organizarea de noi alegeri, dar nu mai mult de 3 luni.

Asta după ce Ministerul Educației a trimis Universității adresa nr. 310/SG/15.02.2024, comunicată Senatului universitar pe 16.02.2024, prin care solicita ca până la data de 21.02.2024, să se transmită Ministerului Educației Hotărârea Senatului universitar de desemnare a persoanei care va asigura interimatul funcției de rector, până la organizarea de noi alegeri, conform legislației în vigoare.

„În exercitarea temporară a interimatului funcției de rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, doamna profesor universitar doctor inginer Daniela-Laura Buruiană va avea calitatea de ordonator de credite și va reprezenta instituţia de învăţământ superior în relaţiile cu terţii, pentru perioada determinată menționată, până la confirmarea unui nou rector de către ministrul Educației”, au precizat reprezentanții instituției de învățământ.

Pe 22 februarie încetează de drept mandatul de rector al profesorului universitar Lucian-Puiu Georgescu, conform duratei de aplicare a Ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 3041/15.01.2020.

Cererea de suspendare a ordinului ministrului Educației, respinsă ca inadmisibilă

Reamintim că vineri, 16 februarie, Curtea de Apel Galați a respins ca inadmisibilă cererea rectorului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Puiu Lucian Georgescu, de suspendare a ordinului ministrului Educației, Ligia Deca, de neconfirmare în funcție. Decizia nu este definitivă, iar dacă va fi atacată, ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe rolul Curții de Apel Galați este și un al doilea dosar, deschis tot de către profesorul univesitar Puiu Lucian Georgescu, ce vizează același ordin al ministrului Educației. Luni, 19 februarie, instanța va judeca cererea de strămutare a dosarului care a fost cerută de Ministerul Educației.

Profesorul universitar Lucian Puiu Georgescu este singurul rector ales din țară care nu a fost confirmat în funcție pentru un nou mandat de către ministrul Educației, Ligia Leca.

Lucian Puiu Georgescu a câștigat alegerile pentru un nou mandat de rector al Universității de la Galați din 14 decembrie 2023, în care l-a avut drept contracandidat pe profesorul Cătălin Fetecău, președintele Universității „Dunărea de Jos”.

Georgescu a câștigat la o diferență de 14 voturi, cu ajutorul voturilor obținute la secțiile din Brăila și Chișinău. Ministerul Educației a trimis la scurt timp un control la Universitatea „Dunărea de Jos”, după ce au fost semnalate nereguli în cadrul procesului electoral.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite