Ce pedepse riscă cei șase bărbați din Huși, acuzați că au întreținut relații sexuale cu minore din centre de plasament

0
Publicat:

Anchetatorii îi acuză pe cei șase bărbați de fapte extrem de grave. Cinci dintre ei sunt cercetați pentru viol, iar unul - pentru act sexual cu minor. Ei riscă acum ani grei de închisoare după modificarea legii privind actele sexuale dintre minori și adulți.

Fetele au fost abuzate sexual de șase bărbați din Huși FOTO arhivă Adevărul
Fetele au fost abuzate sexual de șase bărbați din Huși FOTO arhivă Adevărul

Legea 457/2022 (antiviol) care a modificat încadrarea relațiilor sexuale dintre minori și adulți a intrat în vigoare la începutul acestui an. Diferența constă în ani suplimentari de închisoare pe care cei găsiți vinovați de faptele penale amintite îi pot primi.

Șase bărbați din Huși sunt acuzați că au întreținut relații sexuale cu trei minore dintr-un centru de plasament din localitate.

Potrivit anchetatorilor, bărbații, cu vârste cuprinse între 32 și 38 de ani, au luat legătura cu minorele pe rețelele sociale. Le-au propus apoi să se întâlnească și, profitând de naivitatea și lipsa de experință de viață a adolescentelor, au întreținut mai multe raporturi sexuale cu ele.

„În perioada august 2023-15 februarie 2024, unul dintre inculpați a întreținut multiple raporturi sexuale cu trei persoane vătămate minore cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani. În perioada decembrie 2023 și ianuarie 2024, cinci inculpați au întreținut multiple raporturi sexuale cu persoana vătămată, minoră în vârstă de 14 ani”, a precizat Alexandra Caragea, purtător de cuvânt al Parchetului Huși.

Angajații centrului de plasament  au aflat că minorele lipsesc de la școală. Au sesizat Poliția în noiembrie 2023, dar adolescentele au fost lăsate în același centru până acum, iar abuzurile indivizilor au continuat.

„Fetele au fost aduse la casele de tip familial din Huși din diferite medii, inclusiv din familie, într-un moment în care serviciile pe care le oferim comunității sunt la capacitate maximă”, explică Romeo Crețu, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui, potrivit ProTv.

Cinci dintre aceștia au fost arestați pentru viol. Al șaselea bărbat, acuzat de act sexual cu minor, a fost plasat sub control judiciar.

Interesant de amintit este că diferența de încadrare a faptelor este dată de intrarea în vigoare a noii legi.

Mai exact, cei cinci care au fost arestați au întreținut relații sexuale cu minorele și în 2024. Cum legea se aplică de la 1 ianuarie, au fost acuzați de viol. Celălalt, în schimb, a întreținut relații sexuale cu minorele până în decembrie 2023, și atunci fapta a fost încadrată pe vechea lege penală – adică act sexual cu minor.

Pedeapsa pentru viol comis asupra unui minor ajunge până la 15 ani de închisoare, în timp ce pentru act sexual cu minor este de până la 5 ani.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite