Povestea casei în care a copilărit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, „părintele” Unirii din 1859. S-a redeschis publicului FOTO

0
Publicat:

Casa în care a copilărit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost renovată cu fonduri europene. Pentru a marca 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul Județean Galați, a redeschis, luni, 22 ianuarie 2024, porțile Muzeului „Casa Cuza Vodă”.

Casa Cuza Vodă, renovată și redeschisă publicului FOTO: C. Mazilu
Casa Cuza Vodă, renovată și redeschisă publicului FOTO: C. Mazilu

În cadrul acestei ample investiții, au fost realizate lucrări de consolidare a fundaţiei monumentului istoric, au fost refăcute toate instalaţiile, s-a lucrat la amenajarea interioară și exterioară a clădirii, au fost achiziţionate vitrine şi panouri de expunere noi, s-a montat pardoseală din marmură, au fost instalate corpuri de iluminat, echipamente pentru climatizare și sistem de supraveghere.

„Mă bucur enorm că am reușit să redeschidem Muzeul <Casa Cuza Vodă>, după un amplu proces de consolidare, restaurare și amenajare. Astfel, prima instituție muzeală din orașul nostru a redevenit o moștenire culturală pentru generațiile viitoare. Lucrările pentru muzee, clădiri monument istorice durează mai mult . Unul dintre motive este că în România avem foarte puțin restauratori care să facă astfel de lucrări. Investiția este de aproape un milion de euro. Investițiile Consiliului Județean depășesc peste 40 milioane de euro, majoritate fiind fonduri europene”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Primul muzeu înființat la Galați

„Casa Cuza Vodă” a aparţinut părinţilor lui Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite, și a devenit primul muzeu înființat la Galați, pe 24 ianuarie 1939.

Expoziția de bază organizată la Casa „Cuza Vodă” prezintă personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până în primele decenii ale secolului al XX-lea, ca centru comercial, economic şi cultural al României moderne.

Casa a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza, tatăl lui Alexandru Ioan Cuza. În această casă, domnitorul român Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut copilăria şi o bună parte din tinereţe. Potrivit istoricilor, acesta a locuit în imobil şi după căsătoria cu Elena, în 1843, dar şi în perioada în care a fost pârcălab de Galaţi. 

Casa părintească a domnitorului Cuza, transformată în „casă de plăceri”

Din 1913, în fosta casă a lui Cuza a funcţionat Şcoala de fete, iar în anii 1916-1918 a fost spital pentru răniţi şi a găzduit familii de refugiaţi.

Potrivit istoricilor, soarta casei avea să se schimbe în 1920, când a fost vândută unor negustori. Galațiul fiind un important oraș port la Dunăre în acea vreme, plin de negustori veniți din toate colțurile lumii, noii proprietari au decis să o transforme într-o casă de moravuri uşoare. Sub denumirea de Hotel Royal, clădirea a fost reamenajată, iar la parter şi la etaj existau 24 de încăperi. Bordelul a fost deschis până în 1937. 

„Din iniţiativa unor gălăţeni, în anul 1937 s-a constituit Asociaţia "Casa Cuza Vodă" care, din fondurile strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale, a cumpărat fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza şi, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurată ca muzeu, sub denumirea de Muzeul Casa Cuza Vodă”, se arată pe site-ul Muzeului de Istorie Galați.

Caza domnitorului Cuza, renovată FOTO: C. Mazilu
Caza domnitorului Cuza, renovată FOTO: C. Mazilu

În curtea muzeului se află un alt monument istoric, bustul lui Alexandru Ioan Cuza, realizat la 1886, înscris în lista monumentelor istorice. 

În primele trei săli de la parter, vizitatorii pot vedea mobilierul din cele mai reprezentative stiluri ale epocii, piesele decorative de factură europeană, obiectele care au aparţinut unor personalităţi locale şi naţionale amintesc de ospitalitatea unor renumite gazde de altădată: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri.

Se remarcă în acest ambient: garnitura de mobilier dăruită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza colaboratorului său Anghel Duca, biblioteca lui Mihail Kogălniceanu şi gheridonul ministrului Gheorghe Lecca (daruri din partea Regelui Carol I), dar şi piesele din serviciile de masă ale familiilor Cuza, Negri, Kogălniceanu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite