Efectele războiului din Ucraina: Armata vrea mai mult teren pentru poligonul de la Smârdan, județul Galați

0
Publicat:

Ministerul Apărării Naționale vrea mai mult pământ pentru extinderea Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați. Mai multe primării din zonă au fost anunțate de acest demers.

Trageri cu muniție reală în Poligonul Smârdan FOTO: MApN
Trageri cu muniție reală în Poligonul Smârdan FOTO: MApN

Poligonul Smârdan, din județul Galați, este unul dintre cele mai mari din țară.Obiectivul a devenit punct strategic pentru antrenamentele trupelor NATO, motiv pentru care Ministerul Apărării Naționale a început mai multe demersuri pentru extinderea acestuia.

Mai multe primării din zonă, precum Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, Cuca, au primit o adresă prin care li s-a solicitat sprijinul pentru identificarea terenurilor și punerea la dispoziție a datelor de contact ale proprietarilor.

Primar: Se distruge agricultura și e păcat!

„Este adevărat. Ni s-a adus la cunoștință că se dorește extinderea poligonul Smârdan, către localitățile Schela, Cuza-Vodă, Slobozia, Pechea. A fost doar o informare, deocamdată. Din acea schiță rezultă deja o suprafață de teren. Nu știu acum cât ia de la fiecare comună, se calculează geometric. (…)Ar fi grav să luăm acel teren pe care se mai face un pic de agricultură. Terenul este amenajat pentru irigat, fermierii și-au cumpărat sisteme de irigații. Au investit. Se cam distruge agricultura și e păcat. Și nu știu dacă se pot face trageri, se apropie mult de zona locuibilă. Pot lăsa oamenii să fac agricultură cu niște restricții, să nu mai aibă acces în momentul în care se fac trageri”, spune Maricel Petrea, primarul comunei Schela

„Ne-au înștiințat că vor să extindă Poligonul Smârdan, sunt în faza de proiect. Nu s-a decis încă. Acum, să nu înțeleagă oamenii că vine poligonul până aproape de casele lor. Terenurile tot acolo rămân. Ei le pot munci în continuare sau le pot vinde, închiria MApN-ului. În momentul tragerilor, oamenii trebuie să se retragă, să elibereze terenul. Noi suntem foarte aproape de poligon, la trei-patru kilometri distanță”, a declarat Dănuț Codrescu, primarul comunei Cuza-Vodă.

MApN: „Terenurile pot fi exploatate de cetățeni”

Într-o comunicare făcută către Agerpres, MApN a transmis că „Statul Major al Apărării desfăşoară un proces de analiză a opţiunilor de extindere şi modernizare graduală, până în anul 2040, a unor poligoane aflate în administrarea Forţelor Terestre, care să permită mărirea capacităţii de instruire, antrenare şi certificare a structurilor militare şi executarea tragerilor reale cu tehnica nouă intrată în dotare sau care urmează să fie achiziţionată prin programele de înzestrare, cu caracteristici superioare faţă de tehnica aflată în prezent în dotare”.

Până la acest moment au fost analizate mai multe opţiuni, dar au fost identificate posibilităţi de extindere doar în cazul a trei poligoane - Cincu, Babadag şi Smârdan.

De asemenea, se mai spune că „suprafeţele de teren arabil, care vor face obiectul exproprierii în interes public, vor putea fi exploatate cu titlu gratuit de cetăţenii de pe raza localităţilor respective pentru activităţi agricole sau de păşunat, în aceleaşi condiţii în care sunt utilizate şi în prezent terenurile agricole de pe raza poligoanelor de tragere ale MApN, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Poligon de standard NATO

Poligonul Smârdan, judeţul Galaţi, a fost modernizat recent și adus la cele mai noi standarde NATO, ca urmare a unei investiții cu o valoare estimată de 29.500.000 lei, adică peste 6 milioane de euro, aprobată de Guvern în decembrie 2019.

Poligonul de tragere Smârdan se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan. A fost înfiinţat în 1951 şi are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare. A fost înființat în 1951.

Aici se poate asigura cazarea pentru sute de militari. Acest poligon este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite