Bubuiturile din poligonul Smârdan îi sperie pe localnici: „Nu mai dormim noaptea, copiii plâng, avem fisuri în pereți”

0
Publicat:

Bubuiturile provocate de exercițiile militare din poligonul Smârdan, județul Galați, îi sperie pe localnici, care spun că nu mai pot dormi noaptea, iar pe pereții caselor au apărut crăpături.

Locanicii spun că pereții s-au crăpat din cauza bubuiturilor FOTO: Arhiva Personală
Locanicii spun că pereții s-au crăpat din cauza bubuiturilor FOTO: Arhiva Personală

Localitatea se află lângă Centrul de Instruire pentru Luptă Smârdan, unde, periodic, se efectuează trageri cu muniție de război. Chiar în aceste zile, sute de militari din garnizoanele Focșani, Brăila, Galați București participă la exercițiul Justice Sword 23.II

Deși sunt obișnuiți cu bubuiturile provocate de trageri, oamenii spun că acestea s-au intensificat de când a început războiul în Ucraina. Mai grav este că zgomotele puternice din poligon i-a afectat și pe copii. De asemenea, localnicii spun că au fisuri în case, în urma bubuiturilor provocate de echipamentele militare.

„Aceste probleme nu au existat în anii trecuți.”

„E pericol, se sperie copiii din cauza bubuiturilor. Au apărut fisuri în pereți”.

„Noaptea se trezesc copiii și plâng, trebuie să-I liniștim. Înainte nu se auzea exagerat, dar în ultima perioadă doar bum-bum”.

„Atunci când sunt exerciții în poligon, se aud bubuituri puternice. Acum s-au intensificat. Am peste tot pereții crăpați. Din cauza bubuiturilor, tresărim prin somn”, s-a plâns localnicii.

Pereți crăpați din cauza bubuiturilor din poligonul Smârdan FOTO: Arhivă Personală
Pereți crăpați din cauza bubuiturilor din poligonul Smârdan FOTO: Arhivă Personală

„Acest fenomen a apărut pe fondul intensificării antrenamentelor militare coroborat cu utilizarea calibrelor din ce în ce mai mari de muniţie. În ultima perioadă se constată la nivelul comunei trei probleme mari. Una este panica, relativ generală, provocată de zgomote puternice. Apoi avem probleme structurale cu locuinţele şi o să vedeți imagini: pereți crăpați, fisurați. În ultima perioadă, avem și copii cu vârste fragede care reclamă ajutor de la personal specializat, pentru traumă, stres”, a declarat primarul comunei Smârdan, Silviu Zinica.

Primarul spune că își dorește să aducă la masa discuţiilor toţi partenerii implicaţi, inclusiv structurile de forţă pentru găsirea unei soluţii. Oamenii nu vor vor să se închidă poligonul din comună.

„Nu vrem ceva extrem, dar poate măcar să găsim o cale de despăgubire sau compensare pentru că dacă nu facem nimic situația va degenera. Vrem să identificăm formula prin care să puteam genera niște compensații”, a mai spus Sliviu Zinica.

Poligon de standard NATO

Poligonul Smârdan, judeţul Galaţi, a fost modernizat recent și adus la cele mai noi standarde NATO, ca urmare a unei investiții cu o valoare estimată de 29.500.000 lei, adică peste 6 milioane de euro, aprobată de Guvern în decembrie 2019.

Poligonul de tragere Smârdan se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan. A fost înfiinţat în 1951 şi are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare.

Aici se poate asigura cazarea pentru sute de militari. Acest poligon este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite