Exercițiu militar amplu în poligonul Smârdan din Galați. Participă sute de militari din șase țări NATO

0
0

Un exercițiu militar de amploare are loc zilele acestea în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din Galați. Este vorba de „Justice Eagle 22.II” la care iau parte sute de militari.

Exercițiu militar în poligonul Smârdan FOTO: MApN
Exercițiu militar în poligonul Smârdan FOTO: MApN

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, aproximativ 700 de militari români din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova și aliați din Franța, Olanda, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii, cu peste 80 de mijloace tehnice, participă, până pe 23 septembrie, la exercițiul de instruire în comun „Justice Eagle 22.II” . Exercițiul militar are loc Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați.

Exercițiul are ca scop „creșterea interoperabilității și a încrederii reciproce între aliați prin exerciții de antrenament cu trupe în teren și tactice, cu trageri de luptă”

,,Justice Eagle” se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate membre ale NATO, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent și dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.

Poligon de standard NATO

Poligonului Smârdan, judeţul Galaţi, a fost modernizat recent și adus la cele mai noi standarde NATO, ca urmare a unei investiții cu o valoare estimată de 29.500.000 lei, adică peste 6 milioane de euro, aprobată de Guvern în decembrie 2019.

Poligonul de tragere „Smârdan" se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan. A fost înfiinţat în 1951 şi are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare.

Aici se poate asigura cazarea pentru sute de militari. Acest poligon este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.

Precedentul exercițiu militar de amploare, cu peste 1.000 de militari NATO, s-a desfășurat la Smârdan în martie 2022. Exercițiul militar a pornit de la scenariul unui atac fictiv al inamicului, la care soldații români și americani au reacționat coordonat. Blindatele și tancurile au deschis bătălia. După ce mașinile de luptă au obținut superioritate în zona tactică, a fost rândul infanteriei să avanseze la sol.

Exercițiul nu a fost lipsit de incidente dramatice. Un militar român a murit zdrobit de un tanc. De asemenea, focosul unei rachete lansate nu a detonat, iar militarii au fost nevoiți să declanșeze explozia manual.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite