Portuarii reiau protestele. Peste 7.000 de sindicalişti protestează joi pentru „desfiinţarea Republicii Mazăre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul se mişcă din nou. Protestul se va muta în faţa Casei Albe FOTO S.I.
Portul se mişcă din nou. Protestul se va muta în faţa Casei Albe FOTO S.I.

Un miting de protest va fi organizat joi, 29 mai, în faţa sediului Primăriei şi Prefecturii Constanţa. Mişcarea are loc între orele 11.00 şi 14.30, fiind organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare.

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare protestează la adresa politicii Guvernului României, care nu şi-a respectat angajamentele asumate privind modificarea legislaţiei muncii şi împotriva intenţiei acestuia de a scoate Portul Constanţa de sub autoritatea statului şi a-l trece în subordinea autorităţii locale Constanţa.

Sindicaliştii din federaţia portuară se opun, în consens cu operatorii economici din port, la transferul pachetului de 13% din acţiunile deţinute de Ministerul Transporturilor la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (APMC), către Consiliul Local Constanţa. Timp de 3 zile, în perioada 19 - 21 mai, portuarii au protestat în faţa sediului APMC.

Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) reuneşte 26 de sindicate ale lucrătorilor din porturile comerciale româneşti şi din serviciile conexe acestora, fiind singura organizaţie ce deţine statut de reprezentativitate într-un sector cu peste 40.000 de salariaţi. FNSP este organizaţia sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Transporturi pe apă şi servicii conexe. Transporturi aeriene şi servicii conexe, afiliată Blocului Naţional Sindical.

Apariţia pe masa de lucru a Guvernului Ponta a hotărârii prin care statul cedează, fără nicio pretenţie, un pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa către administraţia Mazăre a sporit tensiunile de pe platforma portuară. Nici operatorii, nici sindicaliştii, nici specialiştii portuari nu doresc ca Ministerul Transporturilor să renunţe la postura de acţionar majoritar al companiei de stat aflate în topul profitabilităţii, care aduce la bugetul ţării 10 milioane euro pe an.

Structura actuală în acţionariatul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA este: Ministerul Transporturilor - 60%, Fondul Proprietatea - 20% şi Consiliul Local Municipal Constanţa - 20%. Municipalitatea a obţinut pachetul de acţiuni în 2008, în urma unei legi promovate în Parlament de un grup de parlamentari PSD de Constanţa, în frunte cu Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre. Administraţia Mazăre îşi doreşte însă mult mai mult: controlul asupra Portului Constanţa, pe motivul apartenenţei teritoriale.

Operatorii şi sindicaliştii portuari au făcut front comun. „Municipiul Constanţa este probabil printre cele mai subdezvoltate la nivel naţional, e falimentat, iar Mamaia e un dezastru. Nu s-a săturat cât a furat? Arătaţi-ne un singur exemplu de investiţie strategică, care să ne creeze convingerea că Portul va fi bine administrat de primarul Mazăre“, cer aceştia.

Ei se întreabă cum au fost cheltuiţi banii încasaţi din dividendele portului de către municipalitate, în condiţiile în care Constanţa are cel mai mare preţ al gigacaloriei din ţară şi cu cel mai ridicat nivel al taxelor şi impozitelor locale. „Asigurarea fondurilor pentru subvenţionarea energiei termice este atributul exclusiv al administratorilor oraşului, ceea ce în municipiul Constanţa nu se întâmplă“, spun operatorii.

Vă mai recomandăm

Mazăre îşi schimbă strategia pentru câştigarea Portului Constanţa

FOTO VIDEO Portul Constanţa, de la proteste la vorbe grele. Sindicaliştii şi Radu Mazăre se acuză reciproc că servesc interesele unor grupuri

VIDEO Peste 300 sindicalişti la protestul din Portul Constanţa. Primarul Mazăre este ţinta mesajelor greviştilor

VIDEO Război total pe Portul Constanţa. Mazăre, acuzat că a falimentat oraşul

De ce este ilegal transferul Portului Constanţa către administraţia Mazăre

Operatorii portuari dezmint că au fost chemaţi de Mazăre la discuţii: „Este o manipulare“

Mazăre încearcă să liniştească spiritele din Portul Constanţa: „Suntem pe aceeaşi baricadă“


 

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite