FOTO VIDEO Portul Constanţa, de la proteste la vorbe grele. Sindicaliştii şi Radu Mazăre se acuză reciproc că servesc interesele unor grupuri
0Circul din Portul Constanţa s-a mutat de la nivelul declaraţiilor direct în stradă. Peste 300 de sindicalişti au ieşit luni în faţa sediului Administraţiei Portului pentru a-şi manifesta nemulţumirile legate de cedarea unui pachet suplimentar de acţiuni de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa.
Greviştii spun ca vor întrerupe lucrul timp de o oră şi jumătate până miercuri, iar protestele vor fi reluate după alegerile europarlamentare.
Oamenii au o singură revendicare: "Portul Constanţa să rămână la Ministerul Transporturilor. Cu alte cuvinte, statul român să-şi păstreze calitatea de acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Constanţa", a explicat Mircea Burlacu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Acesta ameninţă că de săptămâna viitoare ar putea să iasă în stradă cu 5000 oameni, iar protestele vor avea loc în faţa Prefecturii Constanţa şi apoi se vor muta la Guvern. Sindicaliştii sunt hotărâţi să blocheze activitatea în port şi spun că poziţia lor nu este negociabilă.
Protestul din faţa cladirii APMC a fost unul mai neobişnuit. Greviştii au sosit înarmaţi cu butoaie de tabla transformate în tobe, vuvuzele şi excavatoare de mare capacitate. Până şi navele ancorate în zonă au pornit claxoanele în susţinerea sindicaliştilor. Pe bannere se poate citi: "Portul Constanţa Independent faţă de Republica Baronilor locali", "Portul Constanţa - Obiectiv strategic naţional, nu Sambadrom local", "Portul Constanţa rămâne la patria mamă", "Parfumul de trandafiri e la fel de amar ca sucul de portocale"
Lucrătorii din port sunt cunoscuţi pentru faptul că aproape de fiecare dată când au declanşat acţiuni de protest au obţinut ce au vrut. Pierderile pentru bugetul de stat ar fi uriaşe dacă sindicaliştii nu mai merg la lucru.
De partea cealaltă a baricadei se află premierul Victor Ponta, primarul Radu Mazăre şi ministrul Transporturilor, Dan Şova. Edilul de la Constanţa a admis că ideea trecerii acţiunilor de la stat la Consiliul Local îi aparţine şi că Victor Ponta a acceptat-o. Primarul îi acuză pe sindicalişti că reprezintă interesele unui grup restrâns al "milionarilor din portul Constanţa care vor taxe mai mici şi chiriile de acum 20 ani".
Protestul zgomotos a fost urmat de o discuţie şi mai aprinsă în biroul oval al Prefecturii Constanţa. Radu Mazăre a prezentat celor care participau la discuţie un teanc cu 50.000 semnături ale constănţenilor care susţin ideea transferării de acţiuni la autoritatea locală. Liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu l-a acuzat pe Mazăre că a forţat bătrânii şi asistaţii sociali care primesc pachete de mâncare de la Primărie să semneze aceste fişe.
Protestele sunt susţinute şi de Organizaţia Patronală "Operatorul Portuar". Reprezentantul acesteia, Gabriel Comănescu declara săptămâna trecută că Mazăre şi apropiaţii săi au interese financiare în portul Constanţa după ce au falimentat oraşul Constanţa.
Cabinetul condus de Victor Ponta a pregătit o ordonanţă de Guvern pentru onora promisiunea din timpul campaniei de la alegerile locale din 2012. La vremea respectivă, Mazăre a promis constănţenilor că va detrona Ministerul Transporturilor din statutul de acţionar majoritar, iar banii din dividente vor ajunge în bugetul oraşului.
Discuţii aprinse între Radu Mazăre şi sindicaliştii din Portul Constanţa
Vă mai recomandăm:
VIDEO Război total pe Portul Constanţa. Mazăre, acuzat că a falimentat oraşul
De ce este ilegal transferul Portului Constanţa către administraţia Mazăre
Operatorii portuari dezmint că au fost chemaţi de Mazăre la discuţii: „Este o manipulare“
Mazăre încearcă să liniştească spiritele din Portul Constanţa: „Suntem pe aceeaşi baricadă“