FOTO VIDEO Cele mai frumoase corăbii din lume ridică ancora. Îşi iau rămas-bun mergând de-a lungul coastei Constanţei
0Promenada din Constanţa a avut, de câteva zile, ca destinaţie dana de pasageri a portului. La cheu sunt acostate până astăzi, inclusiv, cele mai frumoase corăbii din lume, care participă la prima regată a Mării Negre. Velierele ridică ancora şi pleacă într-o paradă de-a lungul coastei Constanţei.
Competiţia Black Sea Tall Ships 2014 a început la finele lunii aprilie. A pornit din Varna (Bulgaria), a făcut turul Mării Negre, cu escale la Novorossiysk (Ucraina), Soci (Rusia), iar cap-compas final a fost Constanţa, unde navele cu pânze au sosit la sfârşitul săptămânii trecute.
Dana a fost amenajată cu terase, standuri şi o scenă în aer liber. Ziua, corăbiile au fost la dispoziţia vizitatorilor, iar seara au găzduit concerte.
Cele 13 veliere (dintre care 9 de clasa A) sunt cele mai mari care navigă pe oceanul planetar: Sedov (Rusia), Sea Adventure (Bulgaria), Running on Waves (Malta), Royal Helena (Bulgaria), Nadezhda (Rusia), bricul Mircea (România), Kaliakra (Bulgaria), Johanna Lucretia (Marea Britanie), Bodrum (Turcia), Atyla (Spania), goeleta Adornate (România), Mir (Rusia) şi Akela (Rusia).
Veteranul este Sedov, cel mai mare şi cel mai vechi velier din lume, care, peste şapte ani, va împlini un secol. La bordul navelor cu pânze se află peste 1.200 marinari, care formează echipajele ce reprezintă cele şapte ţări participante.
Regata Black Sea Tall Ships 2014 Foto Valery Vasilevskiy
Pentru România, evenimentul are o semnificaţie însemnată: bricul Mircea, nava-şcoală a Academiei Navale Mircea cel Bătrân, la bordul cărora s-au instruit promoţii de marinari, a împlinit anul acesta 75 ani de când se află în serviciul Marinei Române.
„Bricul Mircea, un vas fascinant”
Ziua aniversară, 17 mai, a prins bricul românesc la Soci - Rusia. „Mircea este nava-simbol a României. Toţi îi admiră ţinuta, este de o frumuseţe rară. Oriunde mergem se face coadă de sute de metri, cu vizitatori care vor să urce la bord. La bordul acestei nave, deviza este «O mână pentru tine, o mână pentru navă». Pentru că a fi marinar este un stil de viaţă aparte, unde înfrunţi riscuri alături de o echipă.
Vrem să creăm o cultură a navigaţiei. O regată răsplăteşte măiestria echipajelor, nu capacităţile navelor. Mai presus de toate, regata este un simbol despre cum ar trebui să se comporte lumea, dincolo de conflicte“, a declarat amiralul Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa.
Herbert Bohm, un inginer german pasionat de fotografie şi de navigaţie, a dorit să participe la regată special pentru bricul Mircea. „Este un vas fascinant, pe care îl urmăresc de multă vreme. Mă consider privilegiat că am putut urca la bordul său, că am cunoscut echipajul românesc şi spiritul Mircea despre care se tot vorbeşte“, spune Herbert.
Marinari de pe bricul Mircea Foto Alexandru Căutiş
La regata din Portul Constanţa, România a participat şi cu goeleta Adornate, aparţinând hotelului Vega (5 stele) din Mamaia. Ambele sunt deţinute de Gabriel Comănescu, magnatul petrolului din Marea Neagră. Dragoş Teodorescu este lider al echipajului format din zece marinari şi doi cadeţi, care a fost declarat, în cadrul evenimentului, „Cel mai bun echipaj de la clasa B“.
„Am mai participat la o regată, în Marea Mediterană. Pentru români, este o provocare, ne testăm puterile şi limitele. Cel mai frumos moment al cursei a fost când am dat o mână de ajutor velierului Sea Adventure. I se rupsese lanţul de ancoră şi plutea în derivă pe un vânt de 30 noduri, în radă la Novorossiysk. I-am legat de noi şi am vegheat să fie în siguranţă“, relatează Teodorescu.
Peste tot unde au acostat, corăbiile au trezit un mare interes de public. În România, regata a fost primită cu entuziasm. Toţi vor să facă fotografii cu marinarii în ţinuta lor alb-albastră.
Copiii sunt cei mai încântaţi de cele văzute. „Când o să fiu mare, o să merg cu vaporul ăsta“, visează micul Eduard (5 ani), venit să viziteze corăbiile împreună cu toată familia. „Ne dorim să avem cât mai mulţi vizitatori, asta ne bucură şi ne motivează. Iar dacă vreţi să ne faceţi o urare, aceea să fie «Vânt din larg»“, spune Dragoş Teodorescu.
Copii la regată, în Portul Constanţa Fotografii Alex Caranfil
Organizatorul regatei este Sail Training International, organizaţie non-profit din Marea Britanie, care, de peste jumătate de secol, întreprinde activităţi legate de instruirea tinerilor la bordul navelor cu pânze. Organizatorul local este Navigator Yacht Club (organizaţie non-profit din România, din domeniul sporturilor nautice), în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân, Administraţia Porturilor Maritime şi Primăria Constanţa.
Vă mai recomandăm
VIDEO Constanţa face paradă. Circulaţia este blocată în centrul oraşului
FOTO Regată pe apă şi uscat. Cele mai impresionante veliere au cucerit inima Constanţei