Pericol în Marea Neagră: mină marină descoperită la Costinești de un pescar VIDEO

0
Publicat:

Un obiect care pare a fi o mină marină a fost descoperit ieri, 6 martie, de un pescar în zona localității Costinești, din județul Constanța.

Acesta a sunat imediat la 112, pentru a semnala prezența obiectului în mare. Potrivit surselor locale, reprezentanții Forțelor Navale Române au confirmat că au o operațiune în acest moment în acea zonă.

Obiectul a fost descoperit de un pescar din Costinești
Obiectul a fost descoperit de un pescar din Costinești FOTO captură video

Până acum ar fi cea de-a șasea mină descoperită în apele românești de la începerea conflictului din Ucraina.

Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forțelor Navale Române, specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești-Tuzla-23 August-Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.

Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației.

Explozia bizară de la Costinești

Anul trecut, s-a suspectat că o mină marină a lovit digul de la Costinești.

O explozie a avut loc pe 14 august 2023, în jurul orei 9.44, la Costinești. Incidentul s-a produs în Marea Neagră, la digul din dreptul Hotelului Forum, posibil provocat de o mină marină.

ISU Constanța a intervenit la fața locului și a căutat o a doua mină marină semnalată în zonă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a trimis de urgență echipaje din Tuzla și din Eforie la digul din dreptul Hotelului Forum de la Costinești, unde a avut loc explozia, posibil a unei mine marine - conform ipotezei specialiștilor.

Pietre din stabilopozi au sărit pe dig și pe movila de lângă dig, unde puteau răni oameni. 

Un bărbat a fost afectat auditiv de zgomotul exploziei, iar salvamarul l-a însoțit către echipajele medicale SMURD venite la fața locului pentru a primi îngrijiri. Bărbatul a spus că-i țiuiau urechile, dar a refuzat să fie transportat la spital.

Cu toate acestea experții militari au susținut că la Costinești nu ar fi explodat o mină marină deoarece la fața locului nu au fost descoperite „schije” metalice de mărimea minimă a unei palme rezultate fragmentarea corpului dispozitivului exploziv.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite