Video Forțele Navale Române intervin cu o navă de luptă după explozia de la bordul cargoului Seama
0După ce echipajul navei Seama, sub pavilion Togo, a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea unei nave de luptă către raionul maritim Sulina.
Este vorba de puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, care are la bord și o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.
Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.
Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime.
Reamintim că o explozie a avut loc în această dimineață la bordul unei nave cargo civile, aflate în Marea Neagră, la 7 mile marine (13 km) este de Sulina,. Echipajul de 12 persoane de la bord a fost evacuat. Nu este clar dacă explozia a fost cauzată de o mină marină sau a fost o problemă la sala mașinilor.
Ulterior, Cosmin Laurențiu Dumitrache, șeful Autorității Navale Române, a declarat că nava pare să fie stabilă, fără risc imediat de scufundare. Oficialul a explicat că în aceste momente se efectuează o anchetă, care presupune inspectarea navei, inclusiv la exterior, cu scafandri, pentru a se stabili cauza și locul exact al exploziei care a afectat vaporul.