Explozie la digul din Costinești. „Posibil să fie o mină marină“. Este căutată o a doua mină | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie a avut loc luni dimineață, 14 august 2023, în jurul orei 9.44, la Costinești. Incidentul s-a produs în Marea Neagră, la digul din dreptul Hotelului Forum, posibil provocat de o mină marină. ISU Constanța intervine la fața locului, iar acum caută o a doua mină marină semnalată în zonă.

Costinești SURSA Arhivă
Costinești SURSA Arhivă

Costineștiul este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoralul românesc. Vara, aici își petrec vacanța zeci de mii de turiști. 

Explozia a avut loc în jurul orei 9.44, în dimineața de luni, 14 august 2023. 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a trimis de urgență echipaje din Tuzla și din Eforie la digul din dreptul Hotelului Forum de la Costinești, unde a avut loc explozia, posibil a unei mine marine - conform ipotezei specialiștilor.

Pietre din stabilopozi au sărit pe dig și pe movila de lângă dig, unde puteau răni oameni. 

SURSA VIDEO - MARTOR

„Nu sunt victime“, a transmis în primă fază ISU Constanța.

Dar un bărbat a fost afectat auditiv de zgomotul exploziei, iar salvamarul l-a însoțit către echipajele medicale SMURD venite la fața locului pentru a primi îngrijiri. Bărbatul a spus că-i țiuie urechile, dar a refuzat să fie transportat la spital.

O a doua mină marină, semnalată în zon

Hotelul Forum, cel mai frumos și mai cunoscut hotel din Costinești, este situat într-o zonă spre marginea de sud a stațiunii. Iar Marea Neagră este înțesată de dispozitive explozive, unele fiind rămase din războaiele mondiale, altele fiind venite mai nou ca urmare a conflictului armat Rusia-Ucraina.

Explozie în mare, la Costinești FOTO Antonia Ispas
Explozie în mare, la Costinești FOTO Antonia Ispas

O a doua mină marină a fost semnalată în zonă la Costinești, iar MAI și MApN au alocat forțe pentru găsirea acesteia.

„Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. În ceea ce privește cea de a doua mină semnaalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată“, a transmis MApN, prin generalul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt. 

Explozie lângă digul de la Costinești FOTO Antonia Ispas
Explozie lângă digul de la Costinești FOTO Antonia Ispas

Garda de Coastă Constanța, din cadrul Poliției de Frontieră, a precizat că nava sa se află deja în patrulare în zonă, participând la misiune. 

SURSA VIDEO - ISU Constanța

„Vântul bate cu putere dinspre larg spre țărm, starea mării nu e chiar bună. Vizibilitatea în apa e destul de scăzută. Este o misiune dificilă pentru scafandri. Aceste mine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal“, a precizat la Digi24 Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale.

Explozie la Costinești FOTO Antonia Ispas
Explozie la Costinești FOTO Antonia Ispas

Klaus Iohannis vine la Ziua Marinei

La 15 august, România sărbătorește tradiționala Ziua Marinei Române, iar Forțele Navale desfășoară pregătiri intense, din timp, pentru ceremonialul spectaculos care strânge public numeros de fiecare dată.

Principalul punct de interes este faleza Cazinoului din Constanța, unde vin înalți oficiali, turiști și localnici pentru a asista la manifestările marinărești. La demonstrație participă, an de an și președintele țării.

Klaus Iohannis va veni și el, după o lungă absență din activitatea publică. Agenda prezidențială se oprise la 19 iulie 2023, dar Administrația de la Cotroceni a confirmat în dimineața de luni, 14 august 2023, la ora 9.55, prezența sa la manifestările de la Constanța de marți, 15 august 2023.

Șeful statului va lua astfel loc în tribuna oficială de la Comandamentul Flotei de pe faleza Cazinoului din Constanţa și va susține o alocuțiune. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite