Forțele Navale Române, lămuriri cu privire la elementul de rachetă descoperit pe plajă: „Este produs în Federația Rusă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul serii de duminică, 15 ianuarie, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Dobrogea, a identificat obiectul ca fiind „booster“ de rachetă - element care ajută la propulsarea rachetei. Acesta a fost găsit pe plaja cuprinsă între Periboina și Săcele.

Elementul este de proveniență rusească FOTO: ISU Dobrogea
Elementul este de proveniență rusească FOTO: ISU Dobrogea

Elementul a fost predat de către ISU forțelor MInisterului Apărării Naționale. 

Pentru a lămuri opinia publică, Forțele Navale Române au transmis un comunicat în care detaliază caracteristicile elementului de rachetă descoperit pe plajă. 

În urma analizei realizate la fața locului de către reprezentanții ISU „Dobrogea”, obiectul a fost identificat ca fiind un motor de start de la o rachetă. Specialiștii Forțelor Navale Române au preluat luni, 16 ianuarie, de la ISU „Dobrogea”, corpul de rachetă și l-au depozitat, în siguranță, la sediul unei structuri acreditate, pentru cercetarea acestuia”, se arată în comunicat.

În acest sens, Statul Major al Forțelor Navale precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase/

Reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc”, arată Forțele Navale Române.

De asemenea, Statul Major menționează faptul că acest tip de element de muniție nu se află în dotarea Forțelor Navale Române, este specific forțelor implicate în războiului ruso-ucrainean.

Militarii atrag atenția că, având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă și frecvența utilizării în cadrul acțiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol.

Cu toate acestea, recomandăm cetățenilor care observă astfel de elemente de muniție ca, pentru siguranța lor, să nu se apropie de obiectele descoperite și să anunțe de urgență autoritățile competente”, se mai spune în comunicatul de presă.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite