Ce rachete antinavă americane cumpără Forțele Navale Române

0
Publicat:

Pentagonul a plasat companiei americane Raytheon Missiles & Defense comanda pentru sistemele de baterii de rachete de coastă care vor ajunge la Forțele Navale Române. 

Sistemele NSM sunt extrem de performante FOTO  US Navy
Sistemele NSM sunt extrem de performante FOTO US Navy

„Contractul include opțiuni care, dacă ar fi exercitate, valoarea cumulată ar crește la peste 217 milioane de dolari. Lucrările vor fi efectuate în Kongsberg, Norvegia (60%), Tucson, Arizona (34%), Schrobenhausen, Germania (2%), Raufoss, Norvegia (1%) și în alte locații și sunt așteptate să fie finalizate până în septembrie 2028”, se arată în anunțul Pentagonului.

Este vorba de achiziţionarea de sisteme Naval Strike Missile (NSM) care au la bază o rachetă antinavă de ultimă generaţie, capabilă astfel să fie lansată dincolo de linia orizontului, care este dezvoltată de firma americană Raytheon în parteneriat cu Kongsberg Defense Aerospace (Norvegia).

Rachetele au o rază de acţiune de 185 de kilometri şi, dacă avem în vedere că litoralul românesc are 250 de kilometri, sunt potrivite pentru apărarea zonei vizate. Un astfel de sistem este format dintr-o unitate mobilă pe care sunt amplasaţi senzorii sistemului, o unitate mobilă a centrului de comandă şi control şi unităţile mobile pe care sunt amplasate efectiv lansatoarele, cu câte patru rachete pentru fiecare unitate.

„Fentează“ apărarea inamicului

Navigaţia se face cu ajutorul unui complex hibrid INS/GPS şi al unui radioaltimetru, iar sistemele sunt de tip „fire and forget” şi „all weather”. Rachetele acestor sisteme sunt capabile de manevre strânse, au semnătură infraroşu redusă şi pot să atace din nou ţinta în cazul în care au ratat-o iniţial. În plus, în faza terminală a zborului, pentru a evita contramăsurile navei-ţintă, rachetele realizează spectaculoase manevre aleatorii. Practic, înainte de a lovi inamicul, acestea zboară aparent haotic, pentru un ochi neavizat.

Foarte important, militarii români care vor opera NSM vor avea acces la „biblioteca” de ţinte navale a Guvernului SUA, adică la bazele de date clasificate cu parametrii tactici ai ţintelor. Este vorba de imagini, amprente radar şi „urme” termice ale navelor potenţial inamice, date cu ajutorul cărora o rachetă antinavă îşi sporeşte eficacitatea. Practic, între altele, militarii români vor putea decide, în cel mai scurt timp, dacă o navă este „inamică” sau „aliată”.

În prezent, sistemele NSM sunt folosite, între altele, de forţele americane (US Navy şi US Marine Corps), norvegiene, germane şi poloneze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite