Element pentru rachetă descoperit la Periboina, căzut pe țărmul Mării Negre. Va fi predat Ministerului Apărării Naționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost solicitat să intervină pentru ridicarea unui element de muniție, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele.

Booster de rachetă descoperit la malul mării FOTO: ISU Dobrogea
Booster de rachetă descoperit la malul mării FOTO: ISU Dobrogea

În cursul serii de duminică, 15 ianuarie, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Dobrogea, format din trei subofițeri și un ofițer, a identificat obiectul ca fiind „booster“ de rachetă - element care ajută la propulsarea rachetei.

Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta”, transmite ISU.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

De asemenea, ISU DObrogea avertizează că în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise:

-         ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

-         comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

-         lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

-         introducerea muniţiilor în foc;

-         tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

-         folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

-         utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

-         demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

Dronă eșuată în Delta Dunării

În mai 2022, Forţele Navale Române au fost sesizate cu privire la existenţa unei epave aeriene (dronă) care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina şi Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de ţărm.

Epava dronei a fost recuperată de o navă a Forţelor Navale, fiind preluată ulterior de Forţele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei şi cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.

Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forţelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament şi muniţie la bord.

Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbuşit în spaţiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acţiunilor desfăşurate în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenţi către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în ziua de 11 mai.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite