Ce arsenal îi trebuie Ucrainei ca să scoată rușii din țară
0Analiștii militari consideră că, pentru a scoate rușii din țară, ucrainenii au nevoie de 500 de tancuri moderne și în jur de 1.000 de mașini blindate de luptă ale infanteriei de fabricație occidentală, dar și de o aprovizionare constantă cu muniție.

Situația pe frontul din Ucraina pare una care a intrat într-o fază de luptă de rutină, dar aceasta vine cu pierderi mari de ambele părți, iar analiștii militari consideră că, pentru a trece la nivelul următor, adică la o ofensivă cu șanse reale de reușită, militarii Kievului au mare nevoie de tancuri și blindate de luptă ale infanteriei de producție occidentală.
„Militarii ucraineni au demonstrat că știu arta bătăliei cu arme combinate. Vorbim de o metodă de luptă folosită de occidentali. Ei au folosit foarte bine în combinație tancurile, transportatoare blindate de trupe, care au fost sprijinite de artilerie sau sisteme HIMARS și susținute suplimentar cu drone de luptă sau recunoaștere. Totuși, acum trebuie trecut la nivelul următor. Adică ar fi necesare tancuri și mașini blindate de luptă ale infanteriei de fabricație occidentală, care dispun de sisteme de comandă și control, dar și de comunicații care permit colaborarea în luptă. Mașinile blindate de luptă ale infanteriei sunt deja promise, de ordinul zecilor deocamdată, AMX-10 RC din Franța, Bradley din Statele Unite și Marder din Germania, iar despre tancuri se discută intens prin cancelariile occidentale”, a declarat pentru „Adevărul” contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO din Italia.
Acalmie relativă pe linia frontului, adusă de lipsa muniției?
Constantin Ciorobea mai spune că necesarul de astfel de sisteme de luptă al ucrainenilor este unul destul de important. „Vorbim de o linie de front imensă, de în jur de 1.000 de kilometri. Dacă vrei să ai o putere de penetrare pe un asemenea front, în mod ideal, ai nevoie de 500 de tancuri moderne, dar și de 1.000 de mașini blindate de luptă ale infanteriei care să opereze împreună prin sistemele de comandă și control. Acestea vor lufpta sprijinite de sistemele HIMARS și de obuziere, dar în principiu ar avea nevoie și o acoperire de aviație. Aici nu este clar ce se va întâmpla, pentru că nu știu prin ce modernizări au trecut MIG-urile 29 ale Ucrainei, nu știu dacă pot opera împreună cu sistemele moderne de armament. În principiu, în perioada următoare blindatele de infanterie, cel puțin, vor începe să sosească în Ucraina, dar nu vor putea fi introduse în luptă imediat. Militarii ucraineni trebuie să învețe să lupte eficient cu aceste sisteme foarte complexe care au dotări de ultimă oră. După părerea mea, din acest motiv, aceste sisteme de armament moderne nu vor putea intra în luptă decât la jumătatea sau chiar la finalul lunii viitoare. Nu este mare grabă acum, pentru că am senzația că această acalmie relativă de pe linia frontului vine și în urma unei penurii de muniție înregistrată de ambele părți. Oricum, pentru ucraineni, această problemă va fi rezolvată tot în februarie, după ce occidentalii au repornit producția”, a precizat contraamiralul.
Multiplicarea stocurilor de piese de schimb
În acest context trebuie spus că mașini blindate de luptă ale infanteriei au prețuri care nu sunt de neglijat. Astfel, în funcție de variantă, un blindat AMX-10 RC costă și 555.963 de dolari, în timp ce un blindat german Marder poate ajunge la 400.000 de dolari. În fine, un blindat Bradley depășește, în unele variante, un preț de 2 milioane de dolari.
Reamintim că, în primă fază, Ucraina primește 40 de blindate germane Marder, 50 de blindate americane Bradley şi 40 de tancuri uşoare AMX-10 RC franceze, adică doar 13% din necesarul militarilor Kievului, iar analistul militar Aurel Cazacu susține că ajutorul militar occidental pentru Ucraina trebuie accelerat pe toate liniile. „Militarii Kievului trebuie să fie dotați cu blindate moderne, dar nu cu zecile, vorbim cel puțin de sute. Numărul acestora este crucial pentru că numai așa vom vedea rezultate pe front. În plus, țările NATO trebuie să se mai ocupe de o problemă. Este vorba de logistica din spatele unei astfel de dotări. Mai grav este că avem trei modele de blindate de luptă și se prevăd două modele de tancuri, Challenger 2 și Leopard 2. Astfel, la blindate vom vedea o triplare a stocurilor de piese de schimb și consumabile. Apoi, munițiile sistemelor de armament pot fi diferite de la un blindat la altul, fapt pentru care apare o nouă problemă pe lanțul logistic. Deloc de neglijat, pentru fiecare model de blindat în parte va fi necesară mobilizarea unei întregi filiere de pregătire a echipajelor şi tehnicienilor de mentenanţă”, a precizat Aurel Cazacu.