Cine candidează pentru funcția de rector al celei mai mari universităţi din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste trei săptămâni, la Universitatea „Ovidius“ va avea loc alegerea rectorului instituției de învățământ superior. Practic, candidații au intrat în linie dreaptă spre scrutinul de la 24 februarie, iar lupta este aprigă datorită mizei de a gestiona viitorul principalei universități din Dobrogea.

Pentru şefia Universităţii Ovidius se confruntă profesori universitari doctori de la facultăţile de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Fizică şi Tehnologia Petrolului, Ştiinţe Economice, precum şi Istorie şi Ştiinţe Politice.



Eden Mamut: „Să reinventăm universitatea!“


Eden Mamut (51 de ani), profesor la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, şi-a prezentat săptămâna trecută planul managerial. „Accentul îl reprezintă ridicarea la un alt nivel a realizărilor de până acum. Avem infrastructura necesară, iar în acest moment trebuie să ne adaptăm în ajustarea problemelor noastre, să internaţionalizăm universitatea“, a declarat Eden Mamut. Cele trei calităţi ce-l recomandă pentru funcţia de rector sunt, în viziunea sa, experienţa, viziunea pentru viitor, respectul pentru această profesie de credinţă – aceea de dascăl.

image

Mâine se alege rectorul primei universităţi din ţară

Eden Mamut a absolvit în 1985 Politehnica din Bucureşti, iar în toamna lui 1990 a facut primul pas în domeniul universitar ca asistent la Universitatea Maritimă din Constanţa. În 1999 a obţinut titlul de doctor inginer la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, iar din 2004 este profesor universitar. Este, de asemenea, directorul Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie, înfiinţat anul trecut.

Mihai Gîrţu: „E timpul competenţei şi onestităţii!“

Mihai Gîrţu (45 de ani), decanul Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului, a anunţat, de asemenea, că va candida pentru funcţia de rector al Universităţii „Ovidius“.  „E momentul schimbării! E timpul competenţei şi onestităţii!“ – este deviza pe care şi-a stabilit-o. „Îmi doresc ca Universitatea «Ovidius» să se afirme ca universitate europeană a Mării Negre“, spune profesorul Gîrţu. El consideră că îl recomandă pentru această funcţie grija faţă de oameni, competenţa şi integritatea. „Este nevoie de oameni care să simtă cu adevărat că trebuie să aibă grijă de colegi, să-i asculte şi să-i privească în faţă, e nevoie de oameni care să raspundă în faţa colegilor direct, care să nu folosească metode autoritare şi de constrângere în dialog cu ei, e nevoie de oameni competenţi şi oneşti!“, afirmă profesorul.
Mihai Gîrţu a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1990. Cariera la Universitatea „Ovidius“ a început-o în 1992, ca preparator universitar. Doctoratul l-a obţinut la Ohio State University Columbus, în 1998. Din mai 2009 este decan al Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului din cadrul Universităţii „Ovidius“.

Dănuţ Epure: „Voi fi un garant al pluralismului intelectual“


Dănuţ Epure (41 de ani), decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, are ambiţia de a deveni rectorul celei mai mari universităţi din Dobrogea. „Voi fi un garant al pluralismului intelectual, al deschiderii, al toleranței în spațiul universitar“, declară Epure. „Programul meu de management se axează pe imperativul  de a oferi mediului din Universitatea «Ovidius» strategiile şi instrumentele unei dezvoltări flexibile şi receptive la mediul concurenţial din ţară şi din străinătate“, este planul lui Epure.
Dănuţ Epure este din 2009 decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, pe care a absolvit-o în 1995. A rămas la catedră, ocupând funcţia de preparator universitar. În 2000 a obţinut doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Din 2008 este şi conducător de doctorat la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Prorectorul Marian Cojoc vrea să candideze

Profesorul Marian Cojoc (51 de ani) a anunţat, de asemenea, că va candida pentru această funcţie, însă nu şi-a prezentat până acum planul de management. Marian Cojoc a absolvit în 1984 Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, iar în 2000 a obţinut diploma de doctor în Istorie. Şi-a început cariera la Universitatea „Ovidius“ în 1993, ca asistent universitar la Facultatea de Litere, Istorie, Drept şi Teologie. A fost şi decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice. Din martie 2008 este prorector pe probleme de învăţământ la Universitatea „Ovidius“.

Regulament

Normele metodologice de organizare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere academică ale Universităţii „Ovidius“ fixează condiţiile pentru candidaţii la funcţia de rector. Aceştia trebuie să fie personalităţi ştiinţifice şi academice, având gradul didactic de profesor universitar sau echivalent, cu activităţi didactice, de cercetare şi profesională recunoscute, deţinând aptitudini manageriale probate, bun cunoscător al legislaţiei referitoare la învăţămîntul din România şi UE. Candidaturile se depun cu cel puţin 15 zile înainte de data alegerilor. Au drept de vot cadrele didactice şi de cercetare titulare din universitate şi reprezentanţii studenţilor din Senatul universitar, respectiv reprezentanţii studenţilor din Consiliile facultăţilor.

Universitatea cu 18.500 de studenţi

Universitatea „Ovidius“, cea mai importantă instituţie de învăţământ din Dobrogea, are o istorie de 50 de ani. La originile sale se află fostul Institut Pedagogic de 3 ani înfiinţat în 1961, transformat în 1976 în Institutul de Invăţământ Superior. În 1990, instituţia constănţeană a fost ridicată la rang de universitate. Denumirea actuală datează din 1991. În prezent, universitatea are 16 facultăți, 700 de cadre didactice, 300 de cadre auxiliare și aproape 18.500 de studenți. Funcţia de rector este ocupată de prof. univ. dr. Victor Ciupină.



Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite