De ce ne îndrăgostim de starurile de cinema? Calea de la nebunia temporară la delirul pasional - explicaţiile psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinţa de a fi dincolo de ecran
Dorinţa de a fi dincolo de ecran

Dacă părinţii noştri se îndrăgosteau de Alain Delon sau Greta Garbo, noi îi admirăm pe Cameron Diaz sau pe Brad Pitt.

Staturile de cinema sunt seducătoare şi din acest motiv ne atrag natural. Oamenii au nevoie de modele şi cel mai la îndemână sunt staturile de cinema: frumoase, înconjurate de aura celebrităţii.

Psihologul constănţean Iuliana Fulaş spune că sunt oameni care simt că viaţa lor capătă un sens datorită iubirii pasionale pentru starurile de cinema. „Dacă aceşti oameni sunt retraşi, izolaţi, interesul lor pentru starul de cinema creşte şi mai mult. Acest interes este nevoia de ceva le lipseşte. Îndrăgostirea pasională înseamnă pierderea controlului asupra emoţiilor. E un fel de nebunie temporară“, este de părere psihologul.

Cei care sunt fascinaţi de un star de cinema recurg uneori la atitudini extreme pentru a se conecta cu el, pentru a simţi «euforia» lui. Specialistul spune că persoanele care dezvoltă pasiuni pentru starurile de cinema sunt, de obicei, cele care se simt deconectate de la societate, cele care au experimentat o traumă asupra identităţii lor, persoanele care au o stimă de sine scăzută sau sunt nemulţumite de corpul lor, de viaţa lor.

O altă categorie de oameni care dezvoltă pasiuni pentru starurile de cinema sunt nevroticii (cei care sunt iritabili, tensionaţi, impulsivi, isterici). Pasiunea pentru un star de cinema umple un gol din viaţa unei persoane, îi hrăneşte o nevoie psihologică.

Mai grav, spune psihologul Iuliana Fulaş, este atunci când unele persoane se îndrăgostesc de starurile de cinema şi au ideea delirantă că sunt iubite de aceştia. „Ideea delirantă se referă la o dragoste pasională, idealizată. Un zâmbet de-al actorului respectiv poate fi interpretat eronat, ca o confirmare a unui: «Şi eu te iubesc».

Persoana îndrăgostită începe urmărirea actorului preferat, îi trimite email-uri, cadouri, consumă energie frenetică pentru a-l vedea sau a-l auzi. Însă, la un moment dat, realizează că este ignorat şi atunci apare dezamăgirea, durerea, chiar şi dorinţa de răzbunare. Acesta este delirul pasional, ce apare în adolescenţă sau când suntem adulţi“, este de părere psihologul.

Delirul pasional este o tulburare care reprezintă ideea delirantă de a fi iubit/ă de o persoană faimoasă (actor, cântăreţ, medic, preot, profesor sau o persoană de rang înalt). 

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite