Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că orice dezamăgire poate fi depăşită
Specialiştii spun că orice dezamăgire poate fi depăşită

Psihologii spun că, după ce eşti trădat în dragoste, este normal să simţi durere, furie, confuzie. Cum să treci peste doliul sufletesc? „Adevărul“ vă vă prezintă sfaturile psihologilor: ce putem să facem atunci când simţim că viaţa nu mai are sens.

Psihologul Iuliana Fulaş spune că dezamăgirile în dragoste apar din cauza aşteptărilor neîmplinite, când pierzi partenerul, dar şi visele făcute împreună. „O despărţire înseamnă doliu sufletesc, dar este nevoie de timp să te vindeci“, spune ea.

Există câteva etape psihologice prin care toţi trecem, ne explică psihologul: prima etapă este cea a negării, în care refuzăm să credem că nouă ni s-a întâmplat. A doua etapă este furia. Suntem furioşi şi agresivi: „Urlăm, rănim prin cuvinte sau chiar fizic“. A treia etapă este plânsul: „Abia în această etapă realizăm că am pierdut şi ne gândim că am prefera suferinţa fizică şi nu cea sufletească“.

În a patra etapă suntem invadaţi de tristeţe şi intrăm, uneori, în depresie. Nu avem chef de nimic, viaţa nu mai are sens. Este etapa cea mai lungă şi poate dura ani dacă nu cerem ajutorul unui psiholog.

În ultima etapă, acceptăm că trecutul nu-l mai putem aduce înapoi.

Cum ne revenim?

image

„Opreşte-te şi respiră. Acordă-ţi puţin timp. Nu trebuie să-ţi negi stările sufleteşti. Trebuie să accepţi că eşti un om. Nu te izola, trebuie să vorbeşti de stările tale“, explică psihologul

„Trebuie să înveţi să te iubeşti pe tine, să renaşti. Dacă simţi furie, trebuie să-ţi exprimi furia, prin sport e cea mai sănătoasă soluţie. Dacă îşi vine să plângi, plângi“, ne învaţă Iuliana Fulaş (foto dreapta).

Psihologul consideră că cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să te judeci: „Gândeşte-te ce ai de învăţat din situaţia în care eşti“.

Dacă ajungi să accepţi despărţirea înseamnă că ai făcut un pas. „Apoi, trebuie să descoperi plăcerea de a trăi. Să renaşti din propria cenuşă. Un eşec din dragoste nu trebuie să ne oprească din drum. Nu avem voie să ne oprim. Iubirea nu e emoţie, ci putere. Este cea mai bună terapie posibilă pentru suflet. Oamenii, în general, dacă nu se simt iubiţi, încep să moară câte puţin“, încheie psihologul.

Vă mai recomandăm:

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite