De ce beţivii spun întotdeauna adevărul. Specialiştii explică ce se întâmplă când mintea raţională ameţeşte, iar fluxul de neuroni devine extrem de lent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcoolul te face curajos FOTO Arhivă
Alcoolul te face curajos FOTO Arhivă

Copiii şi beţivii spun întotdeauna adevărul. Mecanismele care funcţionează în creierul lor şi ţin minciuna la distanţă sunt explicabile ştiinţific.

„In vino veritas“ („În vin se află adevărul“), spuneau latinii. În schimb, psihologii nu se lasă pradă emoţiilor şi spun că alcoolismul este o boală cronică. 

Mulţi oameni folosesc zilnic acest drog pentru a le schimba dispoziţia, iar alţii pentru a putea face faţă unor probleme.

Dar ce se întâmplă în organism atunci când consumăm alcool? „Mintea ta raţională ameţeşte, fluxul între neuroni devine mai lent, astfel încât omul simte mai puţin, observă mai puţin şi îşi aminteşte şi mai puţin. Când nu vezi clar realitatea, eşti binedispus. Alcoolul are proprietatea de a anula frica de consecinţe“, spune psihologul constănţean Iuliana Fulaş.

Spontan şi curajos

Ce face, de fapt, alcoolul? Ameţeşte acea parte a minţii tale care conţine toate blocajele şi toate limitările tale. De exemplu, tot ce ţi s-a spus că nu eşti în stare să faci, că nu trebuie să faci sau că nu este bine sa faci. Când consumi alcool, adevărata ta personalitate iese la suprafaţă şi este spontană şi curajoasă.

Dacă asupra ta nu ar fi intervenit societatea care ţi-a spus cum să gândeşti, dacă nu ar fi intervenit criticile, eşecurile, educaţia rigidă, tu ai fi exact aşa cum eşti când alcoolul îţi ameţeşte mintea. Liber în exprimare. Când eşti ameţit, nu-ţi mai pasă că nu eşti frumos sau că nu trebuie să spui lucrurilor pe nume, mai ales cele care deranjează.

Educaţia nu mai funcţionează atunci când consumi alcool. „Te simţi deodată liber, îţi lauzi adevărata ta personalitate, dar într-un mod greşit“, este de părere psihologul.

Inocenţa celor mici

La fel ca şi beţivii, copiii spun întotdeauna adevărul. Ei se nasc inocenţi şi nu au capacitatea de a minţi. Asupra lor nu au intervenit criticile, educaţia rigidă, eşecurile. Societatea încă nu i-a învăţat cum să gândească şi din această cauză ei gândesc liber. Nu ştiu ce este ce e răutatea, egoismul. Şi de aceea ei spun tot ce le trece prin cap. Nu ştiu să mintă pentru a-i proteja pe ceilalţi. Minciuna, ca orice altă lecţie, se învaţă.

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite