Cum sunt „pedepsiți“ acum, doar cu suspendare, șoferii beți și drogați, „Noua modificare legislativă înăsprește pedepsele”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise se pedepsește, în prezent, cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. În teorie, judecătorii au posibilitatea de a le interzice șoferilor dreptul de a conduce, însă de regulă nu dispun acest lucru și în practică.

drug test

Ca exemplu a ceea ce riscă șoferii băuți și drogați la volan în prezent sunt cazurile a trei bărbați condamnați în aceeași zi, de același judecător, pentru aceeași faptă, la Judecătoria Mangalia.

Relevant este exemplul unui IT-ist în vârstă de 26 de ani, care s-a drogat, în 18 septembrie 2022, la un festival de muzică electronică din sudul litoralului. Acesta a recunoscut, în fața instanței, că a procurat drogurile de la festival, de la un individ căruia i-a plătit suma de 50 de lei și le-a prizat în toaleta festivalului. Ulterior, și-a luat iubita și au plecat către hotel, fiind prins de polițiști pe șosea.

„În urma analizării mostrelor biologice de sânge, s-a constatat prezența substanțelor cocaină, MDMA și benzoilecgonină în plasmă și cocaină și metabolit, MDMA în urină potrivit buletinului de analiză toxicologică", se arăta în raportul de expertiză, anexat ca probă la dosar.

Trei șoferi, aceeași faptă, același judecător, pedepse diferite

Tânărul și-a recunoscut fapta, iar instanța a ținut cont de acest lucru, dar și de faptul că nu are cazier, așa că l-a condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supracheghere de trei ani.

În cazul altor doi șoferi care au comis aceeași fapta, același judecător a decis, în aceeași zi, ca unul să fie condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, iar cel de-al doilea la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

În niciunul dintre cazuri nu s-a dispus măsura suspendării dreptului de a conduce autovehicule, deși legea permitea acest lucru.

Camera Deputaților a decis pe 14 mai adoptarea unui proiect de lege ce înăsprește pedepsele pentru cei care comit această infracțiune, actul normativ urmând să fie promulgat de președintele țării.

„Noua modificare legislativă continuă trendul de înăsprire a tratamentului sancționator în raport de anumite categorii de infracțiuni. Plecând de la faptul că România, din păcate, se pare că este lider la una din categoriile la care ne-am dori să fim codașii Europei, legiuitorul a înțeles a modifica politica penală în raport și de infracțiunile la regimul rutier", a declarat Liviu Cristescu, avocat în Baroul Constanța.

Pedepse mai aspre

Avocatul Liviu Cristescu a explicat că, dacă până la acest moment, conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor putea atrage după sine o pedeapsa la amendă penală, situație în care cei ce aveau condamnări anterioare, puteau, cel puțin în teorie, să nu fie pedepsiți cu pedepse privative de liberate, în prezent această posibilitate dispare.

„Noua reglementare înăsprește situația și prin raportare la posibiltiatea de a interzice dreptul de a conduce pentru o perioadă de până la 10 ani. O nouă înăsprire a situației persoanelor care conduc fără a poseda permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise derivă din aceea că infracțiunile prev de art 335 și 336 sunt scoase din sfera celor pentru care se poate dispune amânarea aplicării pedepsei. Amânarea aplicării pedepsei era o măsură substanțial mai blândă față de suspendarea sub supraveghere, atât din perspectiva obligațiilor impuse, a termenului de supraveghere, dar și a înlăturării mențiunii din cazierul judiciar", a explicat avocatul Liviu Cristescu.

Decizia privind înăsprirea pedepselor în cazul celor care urcă la volan sub influența alcoolului sau drogurilor a fost luată în discuție după tragedia petrecută vara trecută în stațiunea 2 Mai, când Vlad Matei Pascu, un tânăr de 19 ani drogat cu mai multe tipuri de suubstanțe, a lovit mortal cu mașina doi studenți care mergeau pe marginea drumului și a rănit alți trei, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite