Topul celor mai puternice ţări din punct de vedere militar. La ce capitol este SUA net superioară Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiu militar al armatei SUA. FOTO: AFP
Exerciţiu militar al armatei SUA. FOTO: AFP

Numărul de militari, de tancuri, de avioane, de nave, dar şi puterea financiară sunt principalele criterii după care au fost întocmite în 2016 topurile celor mai puternice ţări din lume. Atât în topul “The Global Firepower”, cât şi în cel realizat de Credit Suisse, SUA este, de departe, superputerea militară a Pământului.

Topul “The Global Firepower” determină în fiecare an indicele de putere militară al ţărilor analizate folosind peste 50 de factori. În 2016, lista cuprinde 126 de naţiuni care au fost clasificate în funcţie de capacităţile militare convenţionale pe pământ, în aer şi pe mare. Analiştii au luat în considerare informaţii privind resursele, finanţele şi amplasamentul gografic al ţărilor. Nu sunt luate însă în calcul capacităţile nucleare şi actuala conducere militară şi politică. De asemenea, ţările care nu au forţă navală nu sunt penalizate. Conform listei “The Global Firepower”, Topul 10 al celor mai puternice state din punct de vedere militar este următorul:

1. SUA 

2. Rusia 

3. China (Asia)

4. India (Asia)

5. Franţa 

6. Marea Britanie 

7. Japonia 

8. Turcia 

9.Germania

10. Italia 

Cel mai puternice 3 state din lume

Pe primele trei locuri se află SUA, Rusia şi China. SUA este lider absolut în ceea ce priveşte alocările bugetare pentru armată: 581 de miliarde de dolari în 2016, urmate de China (155 de miliarde de dolari) şi Rusia (46,6 miliarde de dolari). SUA este net superioară şi în ceea ce priveşte avioanele - având 13.444, faţă de cele 3.547 ale Rusiei şi cele 2.942 ale Chinei.  

3. China

Populaţie: 1.367.485.388

Persoane care ating vârsta încorporării anual: 19.550.000

Militari activi/militari în rezervă: 2.335.000/2.300.000

Avioane: 2.942

Tancuri: 9.150

Nave militare: 673

2. Rusia

Populaţie: 142.423.773

Persoane care ating vârsta încorporării anual: 1.355.000

Militari activi/militari în rezervă: 766.055/2.485.000

Avioane: 3.547

Tancuri: 15.398

Nave militare: 352

1. SUA

Populaţie: 321.368.864

Persoane care ating vârsta încorporării anual: 4.220.000

Militari activi/militari în rezervă: 1.400.000/ 1.100.000

Avioane: 13.444

Tancuri: 8.848

Nave militare: 473

Pe ce loc se clasează România

România este pe locul 43 cu următoarele valori:

Populaţie: 21,6 milioane de locuitori

Militari activi/în rezervă 75.000/80.000

Tancuri 875

Avioane 125

Nave 48

Buget de apărare 2,1 miliarde de dolari

Studiul Credit Suisse

Compania elveţiană Credit Suisse a realizat un studiu similar publicat în Business Insider. “În ciuda reducerilor de buget şi o reducere a dimensiunii, SUA şi-a menţinut poziţia de cel mai puternic stat militar din lume, potrivit unui raport privind globalizarea al Credit Suisse. În timp ce SUA este încă de departe superputerea militară de top a lumii, Rusia şi China sunt rivalii săi cei mai apropiaţi. Canada este cea mai slabă dintre cele 20 de ţări de pe listă”, se arată în publicaţia amintită. Raportul s-a bazat pe şase variabile: numărul de personal activ (5% din scorul total), tancuri (10%), elicoptere de atac (15%), aeronave (20%), aeronave de transport (25%), şi submarine (25%). Totuşi, raportul nu ia în considerare şi calitatea dotării şi a militarilor. 

10 Turcia

9. Marea Britanie

8 Italia

7 Corea de Sud

6 Franţa

5 India

4 Japonia

3 China 

2 Rusia

1. SUA

Citeşte şi

Intervenţie de tip blitzkrieg împotriva Siriei?

Doi lideri ai Frontului Al-Nosra din Siria, pe lista neagră a SUA

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite