Intervenţie de tip blitzkrieg împotriva Siriei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebelii sirieni continuă ofensiva asupra Damascului FOTO Reuters
Rebelii sirieni continuă ofensiva asupra Damascului FOTO Reuters

Strategii militari americani, împreună cu aliaţii lor, lucrează la ultimele detalii privind o intervenţie împotriva regimului de la Damasc. Principala preocupare este securizarea armelor chimice de care dispune armata siriană.


Potrivit unor surse apropiate Ministerului francez al Apărării, o intervenţie militară împotriva regimului Assad urmează să fie declanşată în scurt timp, cu participarea Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Turciei, Iordaniei şi a forţelor speciale din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar. Potrivit site-ului Debkafile, portavionul francez Charles de Gaulle şi cel american  USS Eisenhower plus cel puţin cinci nave de război britanice aşteaptă semnalul de luptă. La bordul portavionului USS Eisenhower se află avioane de luptă şi elicoptere.

TRUPE SPECIALE ÎN STATELE VECINE

În noiembrie, 2.600 de militari din trupele speciale britanice şi franceze s-ar fi antrenat în locaţiile fortificate de pe coasta şi din munţii Albaniei. Potrivit surselor franceze, intervenţia din Siria va fi o combinaţie de blitzkrieg aerian şi  acţiune la sol a forţelor speciale pentru securizarea sau distrugerea stocurilor de arme chimice a armatei siriene şi neutralizarea sistemelor de apărare antiaeriană.

De asemenea, în Kuweit, Qatar, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite se află forţe care ar putea fi implicate în orice moment într-o operaţiune militară, iar grupuri izolate ar fi deja infiltrate în Siria. Strategii americani au ajuns la concluzia că pentru preluarea controlului asupra stocurilor de arme chimice din Siria ar fi nevoie de circa 75.000 de persoane şi este evocată posibilitatea unei operaţiuni terestre mai îndelungate, al cărei scop va fi asigurarea păcii şi după căderea regimului.

SUA au introdus în secret în Irak în jur de 3.000 de soldaţi, relatează presa iraniană. Se menţionează că trupele au fost introduse în grupuri mici prin Kuweit şi această acţiune „are legătură directă cu situaţia din Siria şi Iran”. Potrivit presei iraniene, alţi 17.000 de americani aşteaptă în Kuweit să fie dislocaţi în Irak.

Autorităţile de la Damasc au avertizat sâmbătă Naţiunile Unite că rebelii ar putea utiliza arme chimice, după ce au preluat controlul asupra unei uzine care produce clor toxic la Alep, transmite AFP.

Insurgenţii, în principal membri ai Frontului Al-Nosra, au preluat luni controlul şi asupra întregii baze militare Şeic Suleiman, aflată în nordul Siriei, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

"Brigăzile Al-Nosra şi-au stabilit cartierul general în baza militară Şeic Suleiman, după săptămâni de confruntări violente pentru controlul asupra ei", a precizat pentru AFP Rami Abem Rahman, directorul OSDO.

Într-un videoclip difuzat pe internet de către militanţi, un rebel citeşte un comunicat de presă din baza Şeic Suleiman.

El se revendică drept membru al batalionului Ahrar Darret Ezza (bărbaţii liberi din Darret Ezza) aparţinând Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre brigăzile de rebeli care a participat la asalt, majoritatea celorlalte fiind luate prin surprindere de către islamişti, potrivit unei surse din cadrul rebelilor.

"Noi, brigada oamenilor liberi din Darret Ezza-Jound Allah, am eliberat cu ajutorul altor brigăzi baza 111, care cuprinde unităţi de apărarea antiaeriană şi spionaj", declară rebelul, precizând că armele au fost confiscate şi numeroşi sodaţi au fost fie închişi, fie ucişi.

Autorităţile de la Damasc au reafirmat că nu vor utiliza niciodată arme chimice împotriva propriului popor. Spectrul unei manipulări din partea serviciilor de informaţii americane, cum a fost cazul în timpul Administraţiei Bush pentru a justifica războiul din Irak în 2003, afectează unitatea în sânul statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Nu toate serviciile secrete ale statelor aliate sunt convinse de pericolul recurgerii la arma chimică de către armata siriană. „Am dus deja un război pe baza unor informaţii false, nu vom mai repeta figura“ a declarat, sub anonimat, pentru „Le Monde“, un oficial al unei ţări care a luat parte la coaliţie din Irak. „Trebuie să vedem dovezile“, insistă el. „Ne amintim cu toţii scena în care Colin Powell arăta la ONU imagini cu mai multe camioane şi fiole“, pentru a încerca să justifice războiul din Irak, a comentat un diplomat dintr-o altă ţară aliată sceptică.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite