Desertul-elixir al toamnei: prăjiturile cu dovleac, leacul natural care te fereşte de îmbătrânire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai sănătoase şi mai la îndemână deserturi de sezon este cel preparat din dovleac. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să-l consumaţi copt la cuptor cu o linguriţă de miere şi scorţişoară pe deasupra sau sub formă de plăcintă cu dovleac făcută în casă. Însă cu moderaţie.

Bogat în vitamica C şi antioxidanţi, dovleacul e un aliat de nădejde în lupta cu grăsimile şi greutatea nedorită. Şi este o sursă de fibre alimentare, ajută la un mai bun tranzit intestinal. Inclus într-o dietă echilibrată, variată, asociată cu mişcare fizică regulată, poate preveni excesul de greutate.

„Dovleacul conţine cantităţi semnificative de antioxidanţi, fiind bogat în beta-caroten, un pigment natural ce îi conferă culoare a galben-portocalie. Aceşti antioxidanţi au proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi şi a îmbătrânirii celulare, astfel că dacă ne expunem constant la noxe, poluare, fum de ţigară, alcool sau chiar exerciţii fizice în exces, avem nevoie de antioxidanţi. În lupta împotriva obezităţii se recomandă consumul a cât mai multor legume, dovleacul fiind o alegere bună. Conţine o cantitate însemnată de fibre alimentare, compuşi ce oferă saţietate de durată şi astfel poate fi inclus în planul de alimentaţie al persoanelor ce se confruntă cu obezitate”, explică nutriţionista clujeană Iulia Hădărean.

Această legumă e recomandată pentru consum toamna, când e proaspătă şi se poate profita de beneficiile acestuia. Când se găteşte, dovleacul nu trebuie supus unor procese termice foarte îndelungate deoarece riscă să scadă concentraţia vitaminei C, importantă în sezonul rece.

image

Prăjitură cu dovleac FOTO: http://4.bp.blogspot.com

„Atâta timp cât respectă regulile preparării sănătoase ale alimentelor, adică excludem prăjirea în ulei, dovleacul poate fi preparat sub orice formă pentru a fi apetisant şi nutritiv. Se poate coace la cuptor, cu o linguriţă de miere şi scorţişoară deasupra, o plăcintă cu dovleac făcută în casă (şi consumată în cantităţi moderate), budincă de dovleac sau prăjitură de mere cu dovleac, toate acestea reprezintă alegeri bune în materie de deserturi dacă sunt făcute în casă cu ingrediente de calitate şi bineînţeles, consumate cu moderaţie, în cadrul unei alimentaţii echilibrate”, ne sfătuieşte nutriţionista.

Mai puteţi citi:

Pericolul ascuns din spatele poftelor culinare. Cum ne scurtează viaţa ritmul haotic şi regimul alimentar. Bărbaţii, cei mai vizaţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite