Varza murată, un elixir pentru sănătate. Cea mai ieftină sursă de probiotice şi singurul aliment cu vitamina B12

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un adevărat elixir pentru sănătate, varza, nelipsită de pe masa românilor, mai ales cea murată, este un medicament pentru numeroase afecţiuni. Specialiştii spun că este un remediu excelent împotriva constipaţiei, iar mesele cu mâncăruri grele necesită şi prezenţa acesteia.


.Zeama de varză murată este un miracol pentru organism.

image

“Varza murată conţine mai multă vitamina C decât varza în stare crudă, ajutând la întărirea sistemului  imunitar. De asemenea, în varza murată se găseşte vitamina B12, fiind singurul aliment vegetal care o conţine, care încetineşte îmbătrânirea şi protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.

Mai mult decât atât, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, vitamină antiulceroasă. Atât varza murată, cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic câte un pahar de zeamă de varză murată, de asemenea şi persoanele care suferă de constipaţie”, spune dr. Cătălin Luca, medic internist, cu competenţă în apifitioterapie.

Veritabil vraci al naturii

Zeama de varză murată ajută la detoxifierea organismului şi la prevenirea infecţiilor respiratorii pe timp de iarnă, contribuind la vitaminizarea şi mineralizarea organismului. De asemenea, varza murată, la fel ca toate alimentele fermentate, este o sursă extraordinară de probiotice. În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, având un rol foarte important pentru menţinerea sănătăţii intestinelor şi îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism.

calarasi varza

Crudă, sub formă de salată sau suc, fiartă în abur, murată, călită,  varza este condiserată încă din Roma antică un remediu universal. Veritabil vraci al naturii, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale.

Elimină celulele maligne

De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.

mancare de varză noua cu ciuperci si carnati

 “Cancerul este una dintre bolile în care consumul de varză are rezultate spectaculoase. Studiile efectuate au arătat că varza consumată în stare crudă, gătită rapid sau murată are efecte anticancerigene şi antitumorale.

calarasi varza

Frunzele verzei conţin nenumărate substanţe active care induc celulelor maligne un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite, reglează acţiunea hormonilor steroidieni în organism, hormoni ce sunt implicaţi în numeroase forme de cancer, reglează ritmul de diviziune celulară şi induc creşterea producţiei enzimelor responsabile de inactivarea şi de eliminarea celulelor maligne. Dacă 3-5 zile pe săptămână consumăm 200 grame de salată de varză ne punem la adăpost de o multitudine de forme de cancer”, explică dr. Cătălin Luca.    
 

Vă recomandăm şi:

Cele mai aromate murături asortate. Secretul reţetei de 100 de ani, cum faci saramura şi ce nu trebuie să pui în ea

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite