FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O reţetă ieftină şi uşor de preparat Foto:cufărul cu bucurii
O reţetă ieftină şi uşor de preparat Foto:cufărul cu bucurii

O reţetă de post cu de toate, uşor de preparat şi plină de vitamine. O armonie perfectă de gusturi şi culori care fac din masa de post o adevărată sărbătoare.

Reţeta ce poate fi descoperită pe blogul culinar cufărul cu bucurii, alături de alte bunătăţi de post, dar şi de dulce, este gătită cu pasiune de o învăţătoare din judeţul Călăraşi care, a făcut din bucătărie o adevărată artă. Cu reţetele vechi ale bunicii în sertar, cu sfaturile preţioase ale mamei, Gela Dumi îşi îmbunătăţeşte tehnica în fiecare zi, făcând din bucătarie o adevărată artă.

calarasi ghiveci

Ingrediente:                                                                                                                      

1 kg de cartofi

4 cepe mari

3 morcovi

2 păstârnaci

1 dovlecel mare

o vânătă mare

500 grame bame  

3 roşii mari, cărnoase                                                                                                                     

3 ardei                                                                                                         

200 gr varză tocată

3 tije de ţelină cu frunze cu tot

100 gr boabe de mazăre                                                                                                   

500 ml suc de roşii

sare, piper, cimbru, foi de dafin

250 gr fasole păstăi                                                             

un ardei iute(sau chili)

o legătură de pătrunjel

o legătura mărar 

75 ml. ulei de măsline, merge şi de fl.soarelui 

3 căţei mari de usturoi

Mod de preparare:

Se spala zarzavatul, se curăţă. Se toacă ceapa solzişori şi usturoiul maăunt. Ardeiul, dovlecelul, vânăta, roşiile (decojite), cartofii se taie cubuleţe  cam de 2 cm.  Morcovii şi păstărnacii se taie rondele. Fasolea păstăi se curăţă, se rupe în bucăţi. 

calarasi ghiveci

Bamele se curăţă cu grijă de cotor şi se opăresc întăi în apă cu sare ţi otet, o ceaşcă de 100 ml. pentru a nu mai fi gelatinoase, după care se taie în bucăţi de 2 cm lungime. Atenţie, bamele trebuie manipulate uşor fiindcă se desfac în fâşii. Varza se toacă obişnuit, dar nu fin. Verdeaţa se toacă în mod obişnuit.

Se pun la sotat într-o cratiţă încăpătoare ceapa şi usturoiul. După ce sticlesc un pic se adaugă ardeiul, morcovul, păstârnacul, vânata, dovlecelul.

calarasi ghiveci

Se lasa să se înmoaie şi acestea un pic, după care se adaugă cartofii, mazărea, fasolea şi bamele. Se mestecă binişor şi după câteva minute se adaugă roşiile şi sosul de roşii sau suc, ce aveţi. Se adaugă şi o parte din verdeaţă, restul păstrăm pentru final.

calarasi ghiveci

Se omogenizeaza totul mestecând şi se lasă să dea în clocot. Din acest moment sunt două variante de urmat: să se lase cratiţa pe foc şi să se fiarbă la foc molcom ghiveciul sau să-i adăugăm şi condimentele, îi punem capac şi dăm cratiţa pentru o ora la cuptor.

image

“Eu am moştenit de la mama obiceiul să-l  fac scăzut bine la cuptor şi asa place tuturor, păstrez în cufăr obiceiul! După ce s-a făcut, îi adăugăm verdeaţa. Pentru noi e o adevărată sărbătoare atunci când avem la masă acest ghiveci în care-şi dau mâna într-un mod atât de armonios şi prietenesc toate naţiile din grădina, zăpăcindu-ne papilele şi făcându-ne să ne întrebăm de la care din ele vine gustul acela inconfundabil", spune învăţătoarea pasionată de gătit.

 Vă recomandăm şi:

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

Postul Paştelui: reţete şi obiceiuri. Cum să faci minuni gastronomice cu ingrediente sănătoase şi ieftine

Postul Paştelui: tradiţii, obiceiuri şi reţete. Zilele în care e bine să curăţăm casa de duhurile rele, să gătim după reţetele bunicii şi să uităm de petreceri

FOTO Cum a ajuns cartoful alimentul de bază al românilor - ce prevedea primul tratat gastronomic, din 1818, despre mâncarea săracului pentru tot poporul

FOTO Mâncăruri tradiţionale ciudate şi foarte gustoase - reţete de la străbunici: mămăliga din mei, carnea friptă pe pietre încinse şi „păpuşile” de dragavei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite