Deliciu culinar: cum faci cel mai bun mujdei, sosul care conţine doar trei ingrediente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sosul de usturoi, un preparat gustos FOTO Shutterstock
Sosul de usturoi, un preparat gustos FOTO Shutterstock

De-a lungul timpului, mujdeiul, nelipsit de lângă numeroase feluri de mâncare în bucătăria românească, a condimentat mesele încărcate de bucate. Cel mai simplu sos de usturoi se face rapid din doar 3 ingrediente.

“Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apa”, notează într-una din lucrările sale maestrul gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman.

Bucătarul iscusit ne învaţă cum să pregătim cel mai uşor sos de usturoi: “La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă apă (puţină, o căniţă, nu o jumătate de căldare, cum face nea Mitică de la „Dolarul şi cârnatul“). Merge la orice, carne, mămăligă, peşte”.

În funcţie de zonele geografice, la reţeta de bază a mujdeiului, gospodinele adaugă alte ingrediente. De exemplu, spunea Radu Anton Roman, “orice muică adaugă la pasta de bază - usturoi, sare, apă - o lingură de oţet, o linguriţă de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, ca să se cheme că trecem prin Oltenia. Pe la Calafat se face şi acest mujdei cu verişori prin Balcani: o ulcică de iaurt ori lapte bătut (da’ mai gros), 2 căpăţâni de usturoi, 2-3 legături de marar, un praf de sare.

Usturoiul se pisează, mărarul se toacă, sarea se presară şi totul se amestecă, mergând manuşă moale (da’ iute!) mai ales la cărnuri fierte. Pentru că în Transilvania dacă ajungem, lângă oarece ciolan afumat şi fiert, sigur «boreasa» va pune în piuliţa enormă de alamă, pe lângă cel puţin două căpăţăni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântână, o lingură de oţet de mere, o linguriţă de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspăt sau în oţet“.
 

Vă recomandăm şi:

Deliciu culinar de la bunica. Secretul celor mai bune pârjoale moldoveneşti: ce pui în compoziţie şi cât se prăjesc

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Viaţa grea a ţăranului din Bărăganul interbelic: mânca mămăligă, spăla rufe la râu şi era măcinat de tuberculoză

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite