Cel mai bun vin pentru fiert. Pont de viticultor: „Este perfect și fără scorțișoară sau portocală“

0
Publicat:

Vinul fiert, cu scroțișoară și portocale, după preferințele unora, este licoarea nelipsită de pe mesele festive ale sfârșitului de an. Un viticultor buzoian ne propune o variantă mult mai aromată.

Vinul cu plante are și proprietăți terapeutice. FOTO Iulian Bunilă
Vinul cu plante are și proprietăți terapeutice. FOTO Iulian Bunilă

Ce poate fi mai potrivit pentru a stinge greața de după festinul de Crăciun decât o cană fierbinte de vin roșu de casă, cu arome senzaționale. Celor mai mulți dintre noi, cea mai cunoscută ne este rețeta de vin fiert cu scorțișoară și felii de portocală.

Sunt însă și alte condimente ce pot fi adăugate în băutura fierbinte, precum anasonul, cuișoarele sau piperul, dacă doriți să-i imprimați un pic de iuțime. Indiferent de ce arome vreți să-i dați, e bine de știut că vinul nu trebuie să fiarbă la 100 grade Celsius, ci doar să fie încălzit la foc mic, pentru a nu-și pierde tăria și gustul.

Un experimentat viticultor buzoian ne propune o variantă de vin roșu, îmbunătățit prin adăugarea unui amestec de câteva plante. Este vorba despre un sortiment unic de merlot, obținut de viticultorul Marin Lupu din Breaza, Buzău. Fermierul buzoian a macerat în acest vin nouă ierburi aromatice.

„Plantele pe care le-am macerat în acest vin au imprimat niște arome deosebite. Vorbim aici de cel puțin patru plante foarte puternice, precum pelinul, coada șoricelului, oregano și măceșe. Am folosit o cantitate mare de măceșe, de la care, prin vitamina C din compoziția lor, au conservat natural și foarte bine vinul“, precizează Marin Lupu, proprietar de cramă.

Marin Lupu produce vinuri speciale FOTO Iulian Bunilă
Marin Lupu produce vinuri speciale FOTO Iulian Bunilă

Marin Lupu, din comuna buzoiană Breaza, este unul dintre zecile de proprietari de viță de vie şi crame din zona dealului Istriţa, parte a vestitului areal Dealu Mare, din Subcarpații de Curbură. Pentru a rezista concurenței, viticultorul din Breaza a decis să dea frâu liber imaginației și să experimenteze noi sortimente. Așa a creat acest vin, pe care l-a botezat „Miracol”.

„Culoarea este impecabilă, nu a apărut niciun fel de oxidare și, având în vedere că are cinci ani, acest vin, spre surprinderea mea, își păstrează nealterate toate proprietățile de la momentul îmbutelierii. Vinul roșu, în general, cu cât se învechește, cu atât își pierde pigmentul și se duce spre rubiniu. Ăsta, nu”, arată fermierul buzoian de pe Drumul Vinului.

Producătorul vinului cu plante aromatice spune că licoarea sa specială rezistă foarte mult în timp, deși nu a primit niciodată sulf, conservant sau alți aditivi. El crede că plantele sunt cele care au reușit să conserve miraculos băutura. După fierbere, vinul capătă aromă și mai intensă.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite