Noua modă de atragere a turiștilor. Expoziții cu degustare și vânzare, la pensiuni FOTO

0
Publicat:

La Buzău a apărut o nouă modă: aceea ca fermierii să meargă la pensiuni pentru a organiza în curtea lor mici expoziții agro-alimentare, cu degustare, pentru cei cazați aici.

Fermierul merge cu produse proaspete în pensiuni. FOTO Iulian Bunilă
Fermierul merge cu produse proaspete în pensiuni. FOTO Iulian Bunilă

La un astfel de eveniment, organizat la un complex turistic de pe malul lacului Siriu din Buzău, am asistat și noi zilele trecute.

Mica expoziție de bunătăți este organizată în foișorul pensiunii de la Siriu, de către un fermier din Întorsura Buzăului, Covasna. Cel puțin o dată pe săptămână, în orele de seară, Constantin Mitrofan strânge în jurul său turiștii pensiunii pentru a-i răsfăța cu preparate aduse din gospodăria sa.

„Am o microfermă cu oi, vaci, porci, de pe urma căreia supraviețuim, împreună cu soția și cei trei copilași. Mai am în grijă doi bătrâni, care mă ajută la treabă”, declară Constantin Mitrofan.

Afumăturile din carne de porc au mare căutare. FOTO Iulian Bunilă
Afumăturile din carne de porc au mare căutare. FOTO Iulian Bunilă

În micul târg din foișor, turiștii sunt dornici să guste din toate bunătățile expuse. Oferta este bogată: de la cârnați afumați, pastramă, salamuri sau lebăr, până la brânzeturi proaspete, maturate și afumate.

„Este foarte interesant acest moment pregătit la pensiune și se vede diferența față de produsele pe care le găsești în magazine de obicei. Salamul de casă seamănă un pic cu cel de vară, dar nu se compară. Este foarte gustos”, spune unul dintre turiștii prezenți la degustare.

Copiii, cuceriți de gustul produselor naturale. FOTO Iulian Bunilă
Copiii, cuceriți de gustul produselor naturale. FOTO Iulian Bunilă

În timp ce clienții testează apetisantele produse, ca să știe ce cumpără, fermierul frige pe grătar câteva hălci de carne, mici și cârnați, tot din propria gospodărie. Preparatele îi cuceresc pe clienții pensiunii, astfel că toată marfa adusă de fermier dispare rapid, chiar dacă prețurile par piperate. 

„Cârnatul afumat e la 40 de lei kilogramul, pastrama, 50 lei, salamul 40 de lei kilogramul, brânza este la 40 de lei kilogramul, iar cea afumată, la 38 de lei. Cinci lei costă litrul de lapte”, spune fermierul din Covasna.

Coii, la degustarea de produse tradiționale. FOTO Iulian Bunilă
Coii, la degustarea de produse tradiționale. FOTO Iulian Bunilă

Aceleași bunătăți naturale și sănătoase produse în ferma familiei Mitrofan ajung și în mâncărurile cu care pensiunea de la Siriu își răsfață turiștii.

„Cârnăciorii, micii, fripturile sunt toate făcute cu carne din producția locală. Avem din cămara noastră salata de ghebe și murături de butoi”, declară Sergiu Tutulan, proprietarul pensiunii din Siriu.

Sergiu Tutulan este administratorul pensiunii din Siriu. FOTO Iulian Bunilă
Sergiu Tutulan este administratorul pensiunii din Siriu. FOTO Iulian Bunilă

Sunt mai bine de doi ani de când fermierul din Întorsura Buzăului își vinde produsele la această pensiune. El mai merge cu marfă proaspătă, în weekend, și în piețele din localitățile Siriu și Nehoiu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite