Velo Valahia, un circuit de peste 240 de kilometri pentru bicicliști. Trei județe sunt pe itinerariu

0
Publicat:

Autoritățile din Buzău, Prahova și Vrancea au anunțat amenajarea unui traseu cicloturistic în cele trei județe. CJ Buzău a decis intrarea în proiect la ultima ședință ordinară din 2022. 

Turiștii pot vizita statuile de pe culmile comunei Năeni. FOTO Iulian Bunilă
Turiștii pot vizita statuile de pe culmile comunei Năeni. FOTO Iulian Bunilă

Proiecte similare au fost adoptate, în această lună, și în forurile județene din Vrancea și Prahova.

La circa 38 de milioane de euro, fără TVA, se ridică suma pe care cele trei consilii județene, Prahova, Buzău și Vrancea, intenționează să o acceseze pentru a amenaja un traseu cu adevărat spectaculos.

Velo Valahia, traseu cicloturistic, va cuprinde 245 de kilometri în Prahova, 85 kilometri în judeţul Vrancea şi alţi 129 în judeţul Buzău.

În județul Buzău, traseul cicloturistic va traversa localitățile Năeni, Breaza, Pietroasele, Merei, Tisău, Vernești, Berca, Săpoca, Beceni, Cernătești, Vintilă Vodă, Sărulești și Bisoca.

Tronsonul buzoian pornește din Năeni, comună de lângă hotarul cu județul Prahova, unde se află o tabără de sculptură în aer liber, realizată de copii în anii '80. Sculpturile sunt rodul muncii, în 14 veri la rând, a sute de elevi de liceu din Slobozia, Chișinău şi Buzău.

Traseu străbate și Pietroasele, localitate care a dobândit faimă în toată lumea după ce, în anul 1837, doi meşteri locali care lucrau la o carieră de piatră din zonă au descoperit tezaurul Cloşca cu Puii de Aur. Locul este marcat printr-un monument ridicat la ieşirea din satul Pietroasa Mică.

Bicicliștii ies din județul Buzău prin Bisoca, una dintre comunele cele mai generoase în peisaje şi monumente naturale. Aici se află unul dintre cele mai importante centre monahale, Poiana Mărului, unde a slujit cu sute de ani în urmă Sfântul Vasile de la Poiana Mărului.

Tot aici se află și Masa lui Bucur, o stâncă de aproximativ 150 de tone despre care legenda spune că i-a servit drept loc de adăpost ciobanului Bucur, întemeietorul Bucureștilor. Stânca este situată pe un vârf deasupra satului Pleşi, la altitudinea de 1.142 de metri.

Un alt reper al comunei îl reprezintă pădurea ”Lacurile din Bisoca”, este o rezervaţie mixtă, forestieră, geologică şi botanică. În rezervaţie se poate admira pinul silvestru, precum şi două lacuri, Lacul Limpede şi Lacul Negru. Malurile cu sare din satele Pleşi şi Sările formează un peisaj unic.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite