Podoabe din aur vechi de 1.500 de ani, descoperite pe șantierul autostrăzii Ploiești-Buzău VIDEO

0
Publicat:

Descoperirea a fost făcută în urma lucrărilor arheologice efectuate pe lotul autostrăzii Ploiești - Buzău. Au fost găsite mai multe situri, printre care se numără un mormânt al unui războinic în care au fost găsite podoabe din aur.

Mai multe obiecte din aur au fost găsite în urma lucrărilor arheologice la A7 foto: Facebook
Mai multe obiecte din aur au fost găsite în urma lucrărilor arheologice la A7 foto: Facebook

Cercetarea arheologică s-a efectuat doar pe o parte din lotul autostrăzii pentru că unele suprafețe din traseu nu erau expropriate și, din acest motiv, arheologii s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces în teren.

Chiar și în această situație, pe lotul 1 al proiectului menționat, pe aproximativ 14 kilometri din cei 21 de kilometri, s-a putut realiza diagnosticul arheologic intruziv la faza studiului de fezabilitate și au fost identificate patru situri arheologice. Ulterior, prin finalizarea diagnosticului arheologic intruziv, în faza de execuție, au mai fost repertoriate alte patru situri.

Cercetarea arheologică preventivă a unuia dintre siturile identificate a livrat o descoperire de excepție, respectiv un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, în epoca migrațiilor.

Mormântul suprinde prin inventarul variat și bogat, de la arme minuțios realizate și decorate până la piese de podoabă din aur atât pentru defunct, cât și pentru calul cu care acesta a fost înmormântat.

Cercetarea arheologică este realizată de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București care s-au străduit, în condiții extrem de dificile din punct de vedere al stării vremii, să preleveze toate informațiile pe care le livrează acest tip de descoperire.

Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate cu o deosebită atenție și, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat“, au transmis reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Mai multe obiecte din aur au fost găsite în urma lucrărilor arheologice la A7 foto: Facebook
Mai multe obiecte din aur au fost găsite în urma lucrărilor arheologice la A7 foto: Facebook

S-a săpat inclusiv noaptea

Silviu Ene, responsabil științific de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ București, „Mormântul princiar descoperit este datat în perioada secolelor IV-V cu mai bine 100 de obiecte din aur sau placate din aur. Este vorba de un mormânt de călăreț. A fost descoperit și o parte din cal. Avea și o sabie lungă aurită, un pumnal decorat cu aur. S-au mai descoperit foarte multe aplice. La picioare avea un cazan din bronz. S-a mai descoperit și tolba de săgeți. Pe față avea aplicat ceea ce ar putea fi o mască din aur, ceea ce s-a mai păstrat din ea. Cercetarea s-a descoperit în condiții grele, deoarece era o perioadă ploioasă. Am săpat până târziu în noaptea, la lumina lămpașelor pentru a le ridica în aceeași zi“.

Unele piese reprezintă descoperiri unicat 

Radu Băjenaru, director adjunct al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ din București, a precizat că descoperirea este una dintre cele mai importante: „Descoperirea făcută pe A7 va deveni una dintre cele mai importante pe loturile de infrastructură. Este un mormânt de războinic, îngropat cu toate însemnele sociale. s-au descoperit peste 120 de piese din diferite materiale. Unele piese știm să le încadrăm în epocă, altele reprezintă descoperiri unicat. Astfel de morminte le poți număra pe degetele de la o mână în această zonă. Descoperirea nu va întârzia lucrările pe autostradă“. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite