O eroare de pe stema Bucureștiului va fi rectificată după 160 de ani

0
Publicat:

Un element de pe stema municipiului București este greșit. Eroarea are mai bine de 160 de ani, iar Consiliul General al Capitalei are de gând să o modifice. Pe emblemă apare alt Sfânt Dimitrie.

Modificarea Stemei Bucureștiului  - Foto Facebook
Modificarea Stemei Bucureștiului - Foto Facebook

Pe stema Capitalei este reprezentat un alt Sfânt Dimitrie în locul Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului, iar Consiliul General al Capitalei vrea să îndrepte această greșeală după 160 de ani. Biserica Ortodoxă Română va fi cea care va oferi îndrumare în acest sens.  

Pe 31 ianuarie va avea loc ședința în care va fi dezbătută soarta stemei. 

Reprezentarea Sfântului Dimitrie este singura modificare care va fi adusă versiunii din prezent a stemei, care a fost aprobată în 1993. 

Încă din 1864, stema Capitalei conține reprezentarea altui Sfânt, potrivit referatului care însoțește proiectul de modificare. Mai exact, pe stemă apare  Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în locul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, cunoscut și ca Sf. Dimitrie Basarabov.  

„Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, poartă denumirea de mare mucenic pentru că el a fost sfânt militar, tatăl lui era guvernator al Tesalonicului și a murit în timpul persecuției lui Dioclețian și este reprezentant în icoana lui cu o suliță și îmbrăcat militar. Sfântul Dimitrie Basarabov a fost un simplu monah și este reprezentant în iconografie ca fiind îmbrăcat cu haine sărăcăcioase.”, a explicat Preotul Profesor Constantin Preda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, conform B1Tv. 

Patriarhia a aprobat noul model de icoană 

Biserica Ortodoxă Română a oferit îndrumări pentru reprezentarea corectă a Sfântului Dimitrie Basarabov. Restul elementelor vor rămâne cele stabilite prin  HCGMB 76/1993. 

Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a admis „modelul de icoană în  care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului București”, în august 2023, potrivit referatului citat anterior. 

Este o eroare confirmată atât de Biserica Ortodoxă Română, cât şi de istorici şi specialiști în heraldică.”, subliniază viceprimarul general al Municipiului București, Stelian Bujduveanu, pe Facebook. 

În ședința de miercuri va fi discutată modificarea stemei.  

Noul model de icoană, care îl reprezintă pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, şi care va fi introdus pe stema Capitalei, a fost aprobat de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou face parte din identitatea Capitalei cu semnificații istorice și spirituale profunde. Însemnatatea istorică și spirituală a acestuia a fost recunoscută de Biserica Ortodoxă Română încă de la aducerea osemintelor sale în Țara Românească, în ziua de 13 iulie 1774.”, adaugă viceprimarul Stelian Bujduveanu. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite