Primele autobuze electrice au ajuns în București. Cum arată vehiculele ecologice FOTO

0
Publicat:

Primele autobuze electrice, din lotul de 100 cumpărat de Primăria Capitalei, au ajuns în București, a anunțat viceprimarul Stelian Bujduveanu, pe pagina de Facebook.

FOTO Stelian Bujduveanu/Facebook
FOTO Stelian Bujduveanu/Facebook

„Vehiculele au fost livrate cu aproximativ 4 luni mai devreme față de termenul prevăzut în contract. Primele autobuze electrice vor circula pe străzile din Capitală până la sfârșitul anului. Acestea vor fi introduse treptat în circulație, timp în care se vor realiza montarea și configurarea echipamentelor ITS, training-ul șoferilor STB și al personalului tehnic, testele de anduranță și recepția autobuzelor”, a precizat oficialul pe pagina de socializare.

Autobuzele au 12 metri lungime, autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat.

image

Cu ceva timp în urmă, șeful STB de la acea vreme Adrian Criț declara într-un interviu acordat „Adevărul” că starea parcului de mijloace de transport gestionat de STB nu este una de invidiat, iar costurile pentru repararea acestora depășesc uneori valoarea vehiculelor.

„Societatea noastră cumpără numai piese de schimb certificate de RAR pentru repararea troleibuzelor, respectiv, autobuzelor. Dacă sunt piese care nu concură la siguranța circulației, este adevărat că mai putem utiliza și componente demontate de pe vehicule scoase din funcțiune. Deci, este vorba de piese care nu interacționează cu sistemul de frânare sau cu sistemul electric. Din cele 160 de troleibuze care vor circula de la 1 august, de exemplu, majoritatea sunt vechi. Sunt Astra Ikarus cumpărate în 1995-1997, care nu îndeplinesc cerințele de accesibilitate și nu au aer condiționat. La 75 dintre ele problema climatizării s-a rezolvat în timp. Dacă vorbim de parcul de autobuze, avem de câțiva ani 400 de vehicule Otokar în trei game de lungime, dar și mașini Mercedes Citaro Hybrid. Cam o jumătate din parcul de 1.000 de mașini programat zilnic sunt vehicule noi. Totuși, primele 500 de Mercedesuri Citaro mai vechi au fost achiziționate în 2006 fără climatizare. Din păcate, aceste autobuze mai vechi au acum mari probleme tehnice la motoare sau la cutiile de viteze. Costurile pentru repararea acestora sunt extrem de mari, depășesc chiar valoarea vehiculului. Mașina valorează acum câteva mii de euro, iar o reparație este peste 10.000 de euro. Adică mai bine cumpăram vehicule noi”, declara șeful STB în luna august.

image

În ce privește aceste 100 de autobuze electrice, Criț spunea că toate cele 100 de autobuze electrice, inclusiv stațiile de încărcare, vor fi livrate până la 31 decembrie 2023. „Noi, în schimb, trebuie să luăm măsuri pentru a putea alimenta stațiile de încărcare. Sperăm că până în decembrie să avem acele puncte trafo pentru a alimenta stațiile”, a declarat atunci șeful STB.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite