Ce exponate rare deține primul muzeu al sporturilor din România. A fost deschis de doar câteva zile

0
Publicat:

La Brașov s-a deschis primul muzeu din România care este dedicat sportului. Între exponate se numără o plachetă de campion național la handbal din 1937 și un trofeu balcanic, adus de atletul Ludovic Gall.

Nicolae Pepene a deschis primul muzeu din România dedicat sportului FOTO Ioan Buciumar
Nicolae Pepene a deschis primul muzeu din România dedicat sportului FOTO Ioan Buciumar

După o lungă așteptare, Brașovul are, în sfârșit, un Muzeu al Sporturilor Montane și Turismului. Cel care a depus toate eforturile pentru ca acest spațiu să existe și să beneficieze de exponate cât mai interesante, istoricul Nicolae Pepene, spune că este o realizare deosebită nu numai pentru Brașov, ci pentru România. Aceasta, deoarece, în opinia istoricului, muzeul poate rivaliza cu multe instituții de gen din întreaga lume.

Sunt piese de sfârșit de secol XIX, din discipline foarte populare, precum ciclism, schi, patinaj. De asemenea, avem din perioada interbelică mai multe trofee inedite, nu știu dacă sunt cele mai vechi, dar e rar să găsești o plachetă de campion național la handbal din 1937, sau avem extraordinarele performanțe ale unui atlet uitat, Ludovic Gall, care a fost multiplu campion național și campion balcanic și avem șansa să avem o cupă cucerită de Gal la o competiție balcanică. Apoi avem perioada comunistă, cu anii 50-60 – noi i-am spus sportul popular – în care putem descoperi, cu toate problemele provocate de regimul comunist – avântul pe care l-au luat multe sporturi, și individuale, și sporturi de echipă”, a precizat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Astfel, în vitrinele expoziției putem admira trofee câștigate de primele campioane republicane la handbal sau Cupa Balcanică, primul trofeu internațional cucerit de o echipă de fotbal din România, Steagu Roșu Brașov. Pepene mai spune că nu va fi un muzeu clasic, ci unul cu foarte multe activități și ateliere. Muzeul este foarte apreciat și de cei care conduc sportul românesc.

Un muzeu așteptat

Este un muzeu care era așteptat de brașoveni. Îl meritau pentru întreaga istorie, pentru cultura sportivă a Brașovului și îmi doresc ca acest muzeu să fie plin de copii, care să vină împreună cu profesorii lor, pentru că sunt foarte multe școli aici, în zonă și sunt absolut convins că vor găsi acel izvor de cultură și de inspirație pentru dezvoltarea lor ulterioară”, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român.

Bunicii mă învățau că omul sfințește locul și aici se vede că s-a întâmplat un lucru extraordinar, un loc în care cei tineri pot veni să-și ia modele de la cei care, în calitate de foști sportivi, au înțeles să doneze și să lase pentru eternitate acele amintiri ale vieții de sportiv pe care le-au trăit”, a spus Puiu Gaspar, secretar general Federația Română de Schi Biatlon.

Inaugurarea Muzeului Sportului din Brașov nu putea avea loc fără un carnaval sportiv pe gheață, astfel că baza Olimpia a găzduit un frumos moment de acest fel, apreciat de cei prezenți.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite