Clădire de epocă, ruinată, devine Muzeul Fierului din Hunedoara. Cum arată locul din Centrul vechi VIDEO

0
Publicat:

Au trecut cinci decenii de la înființarea primului muzeu al fierului din Hunedoara, inaugurat în 1974, dar închis în 2006. Un nou muzeu îi va lua locul, într-o clădire restaurată după ce în ultimele decenii fusese părăsită.

Clădirea viitorului muzeu al fierului din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Clădirea viitorului muzeu al fierului din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

O clădire de epocă din Centrul vechi din Hunedoara, aflată pe malul stâng al râului Cerna, se află în restaurare, iar după finalizarea lucrărilor, estimată în 2024, ea va găzdui Muzeul Fierului din Hunedoara (video).

Investiția finanțată din fonduri europene se ridică la 1,8 milioane de euro și cuprinde Muzeul Fierului din Hunedoara și reabilitarea Parcului Libertății (video).

Cele două locuri vor fi legate prin podul pietonal amplasat recent peste râul Cerna din Hunedoara, prin același proiect.

„Muzeul Fierului din Hunedoara va fi un punct de referință pentru municipiu, în acest sens fiind făcute demersurile pentru încheierea unor parteneriate pentru furnizarea exponatelor. Istoria zonei arată faptul că în arealul orașului și a comunelor înconjurătoare fierul a fost o preocupație de bază a băștinașilor. Chiar și numele orașului se traduce ca și Târg al fierului”, se arată în proiect.

Lucrările la Muzeul Fierului din Hunedoara au început în urmă cu un an, locul ales fiind o clădirea veche de aproape un secol, extrem de degradată după ce în ultimele două decenii nu a mai fost folosită.

Clădirea în șantier a Muzeului Fierului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
Clădirea în șantier a Muzeului Fierului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

„Clădirea viitorului muzeu al fierului va fi reabilitată pe toate nivelurile, de la subsol până la acoperiş (se va schimba inclusiv acoperişul). Se vor reface instalaţiile de utilităţi şi se vor recompartimenta, acolo unde este posibil, spaţiile interioare astfel încât să se poată amenaja spaţii expoziţionale la standardele actuale. În curtea interioară se propune un spațiu expozițional semi îngropat cu reconstrucția unui furnal în miniatură, ce face referire la istoricul fierului din zona Hunedoarei”, informa Primăria Hunedoara.

Clădirea în care va funcționa Muzeul Fierului din Hunedoara datează din anul 1931. A fost ridicată, mai întâi, ca sediu al vechii bănci Agricola. După naționalizarea impusă de regimul comunist la sfârșitul anilor ’40 a fost, pentru câţiva ani, transformată în sediu al IGO (Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească). Apoi, până în anii ’90, a mai fost folosită ca atelier de strungărie și de reparații.

Muzeu al fierului în aer liber, lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara

O parcare privată de lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara este amenajată și ca un muzeu al fierului în aer liber. Aici au fost aduse mai multe exponate care amintesc de Uzinele de Fier din Hunedoara sau folosite în Combinatul siderurgic Hunedoara.

Parcarea cu expoziții dedicate istoriei siderurgiei din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Parcarea cu expoziții dedicate istoriei siderurgiei din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Printre ele se numără trei statuete vechi, de fier, salvate înainte de a fi topite, care înfățișează doi oțelari și un artist extravagant. Centrul vechi din Hunedoara este înconjurat de locuri care amintesc de Uzinele de Fier Hunedoara și de fostul combinat.

S-au păstrat mai multe clădiri ale vechilor uzine, unele vechi de peste un secol – cum este fostul sediu al Uzinelor de Fier, dar și câteva construcții industriale – cea mai înaltă dintre ele fiind un fost turn de răcire al unui furnal din combinat, care nu a mai apucat să funcționeze.

Muzeul Fierului din Hunedoara a fost înființat în 1974, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea primului furnal din oraș. Tot în 1974 a fost ridicat, în Centrul vechi din Hunedoara, ansamblul statuar al siderurgiștilor, aflat în fața uneia dintre intrările principale din Combinatul siderurgic Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite