Când se va putea circula pe podul peste Dunăre de la Brăila. Grindeanu: „Șantajul nu poate să fie un mod de lucru”

0
Publicat:

Podul peste Dunăre de la Brăila s-ar putea deschide în primăvara anului viitor, în aprilie sau mai pe varianta Măcin (Tulcea) și în august-septembrie pentru varianta Jijila (Tulcea).

Podul de la Brăila este finalizat în proporție de 82% FOTO CNAIR
Podul de la Brăila este finalizat în proporție de 82% FOTO CNAIR

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că firma italiană Astaldi, constructorul podului de la Brăila, ar fi încercat să schimbe proiectul tehnic cu care au câștigat licitația și a recomandat CNAIR să nu accepte așa ceva.

,,Niciodată, eu și colegii de la CNAIR nu vom accepta soluții mai scurte care nu se regăsesc în proiectul tehnic licitat. Unele soluții au fost acceptate de CNAIR, altele nu, pentru că schimbau soluțiile de proiectare și parametrii licitați în defavoarea proiectului. I-am încurajat pe cei de la CNAIR să nu accepte. Există claim-uri (n.r. - revendicări, acțiuni pentru acordarea de despăgubiri), instanța poate să decidă într-o formă sau alta”, a spus oficialul guvernamental.

Grindeanu acuză și un șantaj al constructorului, pe care îl amenință cu penalități și emiterea unor certificate negative dacă lucrarea nu va fi gata la termenele stabilite.

„Faptul că nu se țin de termene înseamnă penalități. Bineînțeles că vor certificate negative, nu mai e loc de nuanțe. Ați văzut angajamentele. Nu accept chestiuni care să pară că trebuie să deschidem Podul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR unele soluții. Așa ceva nu e legal, în primul rând. Nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru”, susține ministrul Transporturilor.

Podul, finalizat doar în proporție de 82,27%

Sorin Grindeanu spune că lucrările la drumurile de legătură ar putea fi gata în aprilie-mai pe varianta Măcin (Tulcea) și în august-septembrie pe varianta Jijila (Tulcea).

„Pe pod, efectiv, multe nu mai sunt de făcut. În schimb pe descărcări mai e de lucru. Descărcarea pe zona de Brăila intră direct în Drumul Expres Galați-Brăila care se termină în 2023, eu cred că undeva, cu tot cu vremea rea de iarnă, în aprilie-mai ar putea fi dat în trafic pe varianta Măcin în județul Tulcea și în august-septembrie la Jijila”, explică ministrul.

Stadiul fizic al podului este de 82,27%, iar al drumurilor de legătură de doar 40%, a anunțat CNAIR pe 21 noiembrie.

„Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea. Din păcate, ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deși termenul contractual de finalizare era sfârșitul anului 2021. Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcție a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%”, au precizat reprezentanții CNAIR.

Primul termen pentru podul de la Brăila a fost cel contractual (decembrie 2021), iar al doilea a fost 20 decembrie 2022, dată pe care constructorul Italian Astaldi și-a asumat-o pe 3 octombrie, la ultima vizită pe șantier a lui Sorin Grindeanu.

Brăila


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri