Cum îți pot fura hoții banii de pe cardul bancar fără să aibă acces fizic la instrumentul de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Brăila a profitat de faptul că o persoană a postat pe Facebook o poză cu cardul pe care îl pierduse și a sustras diverse sume de bani de pe acesta. A repetat isprava câteva luni mai târziu cu un alt card pierdut.

Bărbatul s-a folosit de informațiile de pe card ca să parieze online FOTO arhivă Adevărul
Bărbatul s-a folosit de informațiile de pe card ca să parieze online FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Brăila l-a condamnat în 29 noiembrie pe un brăilean, C. L., la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Decizia instanței nu este definitivă.

Modul în care bărbatul a reușit să subtilizeze banii de pe cardul bancar pierdut de un brăilean este unul extrem de simplu și a pornit de la o greșeală copilărească pe care deținătorul cardului a făcut-o.

Pe 29.03.2019, un bărbat de 58 de ani a sesizat Poliția cu privire la faptul că pe 22.03.2019 şi-a pierdut sau i-a fost sustras cardul bancar deschis la ING Bank, iar la data de 27.03.2019, în urma interogării aplicaţiei „home banking” a constat efectuarea a 8 tranzacţii frauduloase cu cardul respectiv. Tranzacțiile au fost efectuate către platforma „Superbet.ro”, fiindu-i sustrasă din cont suma de 800 lei.

Polițiștii au aflat că deținătorul cardului, după ce a descoperit lipsa acestuia, a postat pe Facebook un anunţ privind cardul pierdut. Anunţul era însoţit de două fotografii ale cardului în care se puteau distinge numele şi prenumele deţinătorului, precum şi numărul cardului şi codul CVC.

C. L. a văzut postarea de pe reţeaua de socializare Facebook și s-a gândit să parieze online la Superbet, folosind numărul cardului respectiv. A făcut un print-screen al ecranului telefonului cu fotografia cardului pierdut și și-a făcut un cont online pe site-ul de pariuri, transferând 800 de lei de pe cardul brăileanului care îi făcuse cadou numărul acestuia și codul CVC.

Peste câteva zile, după ce bărbatul de 58 de ani a sesizat Poliția cu privire la dispariţia cardului, acesta a fost blocat de către bancă. La scurt timp, C.L. a primit o notificare telefonică de la compania Superbet, care îl anunţa că îi fusese blocat contul de pariuri.

Furt cu repetiție de pe un alt card pierdut                   

Peste câteva luni, C.L. a repetat isprava cu un alt card pierdut. În noaptea de 16 spre 17.11.2019, un alt brăilean a reclamat la Poliție faptul că și-a pierdut portofelul în parcul Monument din Brăila, iar cardul care se găsea în acesta a fost folosit pentru plata unor produse achiziţionate din două benzinării.

Polițiștii au stabilit că bărbatul care și-a pierdut portofelul s-a întors în parc pentru a-l căuta, iar un trecător i-a spus că bunul fusese ridicat de un bărbat, care l-a luat și s-a urcat apoi într-o mașină. La scurt timp, bărbatul a început să primească mesaje pe telefonul mobil, prin care era anunțat de banca care emisese cardul că fuseseră făcute mai multe plăți la două benzinării din oraș.

În timp ce se îndrepta spre una dintre benzinării cu mașina, a observat un autovehicul care corespundea descrierii și l-a urmărit, iar când acesta s-a oprit, a anunțat Poliția. C.L. și-a recunoscut ulterior faptele în fața instanței și le-a returnat banii păgubiților.

„Inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate”, au motivat judecătorii condamnarea bărbatului la o pedeapsă cu suspendarea executării.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite