FOTO S-au sfinţit apele la Botoşani. Sute de credincioşi au venit la slujba de Bobotează pentru a primi aghiasmă mare şi binecuvântare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de credincioşi au venit după apa sfinţită de bobotează FOTO Cosmin Zamfirache
Sute de credincioşi au venit după apa sfinţită de bobotează FOTO Cosmin Zamfirache

Mii de botoşăneni au stat la cozi la bisericile din judeţ pentru a fi miruiţi, binecuvântaţi şi mai ales pentru a primi aghiasmă mare de Bobotează. Credincioşii spun că apa sfinţită are proprietăţi miraculoase, mai ales în primele opt zile de la Bobotează.

În prima săptămână din Anul Nou, pe 6 ianuarie credincioşii creştin-ortodocşi sărbătoresc Boboteaza o sărbătoare de o importanţă deosebită. Practic se spune că de Bobotează, Iisus Hristos a sfinţit apele botezându-se în râul Iordan. 

Preoţii cinstesc această dată, repetând gestul simbolic al sfinţirii apelor. Apa sfinţită se numeşte aghiasma mare şi spre deosebire de aghiasma mică sfinţită pe tot timpul anului, are o putere specială pentru cei care o consumă.

Mii de botoşăneni adunaţi pentru miracolul de Bobotează

Încă de la ora 9.00 dimineaţa mii de botoşăneni au stat la cozi şi au ascultat slujba de Bobotează la bisericile din judeţ. Au îndurat cu stoicism frigul usturător şi strângeau cu speranţă în mâini, cofele sau carafele cu busuioc, în care să pună apa sfinţită. ”Aşa cum a îndurat Domnul pentru noi, măcar la o coadă să fim în stare să stăm. Numai pe Dumnezeu îl mai avem”, explică o bătrână, care stă de dimineaţă în faţa bisericii Uspenia din municipiul Botoşani. 

Preotul în cadrul slujbei sfinţeşte apele, mai precis aghiasmă mare, făcută odată pe an de Bobotează şi cu proprietăţi miraculoase  pentru cei care cred cu adevărat în puterea divină. Oamenii ascultă cu răbdare şi îşi fac cruce la vorbele potrivite ale preotului. 

”Este foarte bună pentru necazuri şi boli”

După terminarea slujbei, vine momentul mult aşteptat de credincioşi. Preotul îi binecuvântează, îi miruieşte, le dă anafură şi mai presus de toate împarte apa sfinţită sau aghiasma mare. Oamenii îşi umplu cofele, sărută mâna preotului, fac o cruce şi pleacă plini de speranţă. Cei mai mulţi sunt oameni în vârstă, dar printre ei şi-au găsit locul şi tineri inclusiv elevi de liceu. 

O femeie explică proprietăţile binecuvântate ale aghiasmei mari. ”Aghiasma mare este foarte importantă. Se ţine cu busuioc la loc curat, lângă icoane. În primele opt zile se consumă pe nemâncate în fiecare dimineaţă, iar în restul anului la nevoie. Este binecuvântată şi ajută la toate necazurile”, spune aceasta. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Obiecte bisericeşti "modelate" în gheaţă de Bobotează, cu mare artă, de meşterii din Năruja

FOTO Spiritele rele, alungate cu focuri de armă de către pădurari, la slujba de Bobotează de la Paltin

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite